E-Tebligat uygulamasına 1 Nisan 2016 tarihinde başlanmıştır.
E- Tebligat başvurusunu;
- Kurumlar vergisi mükellefleri kanuni temsilcileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla,
- Gelirler vergisi mükellefleri bizzat kendileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla
yapabilir.
E-Tebligat uygulamasına, Google Chrome veya Mozilla Firefox ekranında adres alanına https://dijital.gib.gov.tr/ bilgisi yazılarak erişilebilmektedir.
Mükelleflerimiz, Dijital Vergi Dairesi https://dijital.gib.gov.tr/ sistemi üzerinden " e-Tebligat" bölümünde bilgilendirme mesajlarının gönderileceği iletişim bilgilerini güncelleyebilmektedirler.
456 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre;
- Kurumlar vergisi mükelleflerinin,
-Ticari, zirai ve mesleki yönden kazanç elde eden gelir vergisi mükelleflerinin elektronik tebligat sistemini kullanmaları zorunludur.
-6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabında adına kayıt ve tescil yapılan gerçek ve tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküller (5.3. numaralı bölümün altıncı paragrafında yer alanlar hariç)
- Zorunluluk kapsamına girmeyen tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküller ve kazançları basit usulde tespit edilenler, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler ile diğer vergisel yükümlülükleri bulunan mükelleflerimiz ise sisteme gönüllü olarak başvurabilirler.
İnternet vergi dairesi şifresi olmayan mükelleflerimize, Elektronik Tebligat Talep Bildirimi ile vergi dairesine e-Tebligat başvurusunda bulunurken talep etmeleri halinde müracaat anında sistemden üretilerek internet vergi dairesi şifresi verilebilir.
Elektronik tebligatların görüntülenebileceği Dijital Vergi Dairesi (https://dijital.gib.gov.tr/ ) sisteminde gerçek ve tüzel kişiler için şifre oluşturma imkanı bulunmakta olup, gerçek kişiler e-devlet şifresi ile de sisteme giriş yapabilirler.
Ayrıca şifresi bulunmayan gerçek kişiler internet vergi dairesinden "e-Devlet İle Kayıt Ol" ekranından kullanıcı kodu ve şifre oluşturarak giriş yapabilirler.
İnternet vergi dairesini kullanarak elektronik ortamda bildirimde bulunan mükelleflerimize ayrıca İnternet vergi dairesi şifresi verilmeyecek olup mevcut kullanıcı şifresiyle E-Tebligat bölümüne giriş yapabileceklerdir.
Elektronik tebligat sistemini kullanmaları zorunlu olmamakla birlikte sisteme isteğe bağlı olarak başvuruda bulunmak isteyen adi ortaklığın aktivasyon işlemleri için; ortaklardan birisinin Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler için) ile ortaklığın bağlı bulunduğu vergi dairesine başvuruda bulunması gerekmektedir.
Ortaklar arasında zorunluluk kapsamında olan gelir vergisi ya da kurumlar vergisi mükellefi olması durumunda ise elektronik tebligat kullanmak zorunda olmayan adi ortaklık için başvuru zorunluluğu olmayıp, zorunluluk kapsamındaki her ortağın kendi mükellefiyetiyle ilgili olarak tüzel kişiyse Elektronik Tebligat Talep Bildirimi ile bağlı olduğu vergi dairesine, gerçek kişiyse dijital vergi dairesi (https://dijital.gib.gov.tr/ ) sistemi üzerinden elektronik ortamda veya bağlı olduğu vergi dairesine başvuruda bulunması gerekmektedir.
E-tebligat sisteminin KEP adresi ile herhangi bir bağlantısı yoktur. Bu nedenle mükelleflerin e-tebligat başvuru işlemleri için KEP adresi alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
E-Tebligat aktivasyonu yapıldığında ve E-Tebligat sistemi aracılığı ile tebligat gönderildiğinde mükelleflerin E-Tebligat başvurusu sırasında ya da daha sonra beyan ettikleri cep telefon numaralarına SMS yoluyla konuya ilişkin bilgilendirme mesajı, ayrıca tebligatın gönderildiği tarihi izleyen 5. günün sonunda da mükellefin vermiş olduğu e-posta adresine mail yoluyla tebliğin okunduğu kabul edilen 5. günün dolduğu bilgisini içeren "… VKN li mükellefin ….. nolu belgesi otomatik okunmuştur" şeklinde bilgilendirme mesajı gönderilebilir.
Mükelleflerimiz https://dijital.gib.gov.tr/ adresinden internet vergi dairesi şifresi ile e-Tebligat sistemine giriş yaparak sistem aracılığı ile kendilerine tebliğ edilen belgeyi görüntüleyebilir, belgenin tebliğ tarihini öğrenebilir ve belgenin çıktısını alabilirler.
Mükelleflerimiz https://dijital.gib.gov.tr/ adresinden internet vergi dairesi şifresi ile e-Tebligat sistemine giriş yaparak Gelir İdaresi Başkanlığı ve diğer kurumlardan gönderilen 'Okunmamış Tebligatlar' ve 'Okunmuş Tebligatlar' menülerinden sistem aracılığı ile kendilerine tebliğ edilen belgeyi görüntüleyebilirler.
568 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre elektronik tebligat sistemine dahil olması zorunlu olanlardan bu Tebliğ ile getirilen yükümlülüklere uymayan mükellefler hakkında 213 sayılı Kanunun ilgili ceza hükümleri tatbik olunur.
Zorunlu veya ihtiyari olarak elektronik tebligat sistemine dahil olan mükelleflerimizin zorunlu olmadıkça sistemden çıkmaları mümkün değildir. Bu zorunluluk halleri; gerçek kişiler için ilgilinin ölümü veya gaipliğine karar verilmesi, tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının silinmesidir(nevi değişikliği ve birleşme halleri dahil).
Tasfiyeye giren mükellefler için tasfiye memurları tarafından, tasfiye halinin vergi dairesine bildirildiği tarihte e-Tebligat aktivasyon işlemlerini de yaptırmaları durumunda e-Tebligat sistemine dahil olacaklardır.
Resmi kurumlar, kendi kanun veya yönetmeliklerinde belirlenen kanuni temsilcisini resmi yazı ile görevlendirerek e-Tebligat başvurusu yapabileceklerdir.
Vergi Usul Kanunu hükümleri aynen geçerlidir.
E-Tebligat başvurusunda bulunan ve internet vergi dairesi kullanıcı kodu ve şifresi bulunmayan mükelleflerin internet vergi dairesi kullanıcı kodu ve şifre üretilmesi için Elektronik Tebligat Talep Bildirimini vermeleri yeterli olacaktır. İnternet vergi dairesi şifresi için ayrıca dilekçe veya form talep edilmeyecektir.
Mükellefler Dijital Vergi Dairesi(https://dijital.gib.gov.tr/) adresinden kendileri de şifre alabilmektedirler.
Evet, geçerlidir.
Cep telefonu ve mail adreslerine gönderilecek olan bilgilendirme mesajları konusuna göre farklılık arz etmekte olup, cep telefonuna "aktivasyonun gerçekleştiği" ve"tebligat gönderildiği" konusunda bilgilendirme için SMS gönderilmekte, tebligatın gönderildiği tarihi izleyen 5. günün sonunda ise mail adreslerine tebligatın "tebliğin okunduğunun kabul edildiği" konusunda mesaj gönderilmektedir.
Bilgi mesajı olarak gönderilen SMS ler için mükellef herhangi bir ücret ödemeyecektir.