18 Şubat 1963 gün ve 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununda değişiklik yapan 29 Kasım 1984 gün ve 3088 sayılı Kanun, 6 Aralık 1984 gün ve 18597 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış ve Kanunun 1 Ocak 1985 tarihinden itibaren yürürlüğe giren maddeleri, 3 Seri No’lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği ile açıklanmıştır.
Sözkonusu Kanunun 1 Ocak 1986 tarihi itibariyle yürürlüğe giren taşıt pulu ile ödeme esasına ilişkin maddelerinin uygulanmasının, aşağıdaki esaslara göre yapılması gerekmektedir.
I — MÜKELLEFİYETİN BAŞLAMASI:
Kanunun 7 inci maddesine göre, Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefiyeti, verginin konusuna giren motorlu taşıtların trafik, liman veya belediye sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları siciline kayıt ve tescili ile başlayacaktır. Ancak mükellefiyet, 3088 sayılı Kanunla eski uygulamadan farklı olarak altı aylık dönemler (birinci altı aylık dönem Ocak-Haziran, ikinci altı aylık dönem Temmuz-Aralık) şeklinde tespit edilmiştir. Buna göre mükellefiyetin başlaması aşağıdaki gibi olacaktır.
A — İlk Defa Kayıt ve Tescili Yapılan Taşıtlar için Mükellefiyetin Başlaması:
Motorlu taşıtların, trafik, liman, belediye sicili ve Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları siciline ilk defa kayıt ve tescil edilmeleri halinde mükellefiyet, taksit dönemlerinin başından itibaren başlamaktadır. Takvim yılının ilk altı ayında (Ocak-Haziran birinci taksit dönemi) kayıt yılının ikinci altı ayında (Temmuz-Aralık ikinci taksit döneminde) kayıt ve tescili yapılan taşıt için mükellefiyet 1 Temmuz tarihi itibariyle başlayacaktır.
B — Kayıt ve Tescil Edilmiş Olup da Devir ve Temlik Nedeniyle Kayıt ve Tescilinde Değişiklik Yapılan Taşıtlar İçin Mükellefiyetin Başlaması:
Motorlu taşıtların yukarıda sayılan kuruluşlarda eski sahibi adına kayıt ve tescili yapılmışken, devir ve temlik nedeniyle kayıt ve tescilin başka bir kişi adına değiştirilmesi durumunda, adına yeni kayıt ve tescil yaptıran kişi için mükellefiyet gelecek taksit döneminden itibaren başlayacaktır. Kayıt ve tescilli bir taşıt takvim yılının ilk altı ayı içinde (Ocak-Haziran) adına devir ve temlik ettiren kişi için mükellefiyet 1 Temmuz itibariyle, kayıt ve tescilli bulunan bir taşıtı takvim yılının ikinci yarısında (Temmuz-Aralık) adına devir ve temlik ettiren kişi için ise mükellefiyet gelecek yılın 1 Ocak tarihinden itibaren başlayacaktır.
II — MÜKELLEFİYETİN SONA ERMESİ:
Yukarıdaki bölümde de açıklandığı üzere 3088 sayılı Kanunla altı aylık dönemler kabul edildiğinden, kayıt ve tescilin silinmesi ilk altı aylık dönemde (1 Ocak-30 Haziran) yapılmışsa mükellefiyet, takip eden altı aylık dönemin başından (1 Temmuz) itibaren sona erecektir. Kayıt ve tescilin ikinci altı aylık dönemde (1 Temmuz-31 Aralık) silinmesi halinde ise mükellefiyet takip eden yılın 1 Ocak tarihinden itibaren sona erecektir.
III — VERGİNİN TARH TEBLİĞ VE ÖDENMESİ:
Kanunun, verginin tarh, tebliğ ve ödenmesine ilişkin 9 uncu maddesinde önemli değişiklik yapılmış, kanunun (I) ve (II) sayılı tarifelerinde yazılı motorlu kara taşıtları için Motorlu Taşıtlar Vergisinin taşıt pulu alınmak suretiyle ödenmesi esası getirilmiş, (III) sayılı tarifede yazılı özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler ile (IV) sayılı tarifede yazılı uçak ve helikopterler için ise verginin yine eskiden olduğu gibi vergi dairelerince makbuz karşılığı tahsili usulü muhafaza edilmiştir.
Tarifelerle ilgili olarak yapılacak işlemler aşağıda açıklanmıştır.
A — (I) ve (II) Sayılı Tarifelerde Yazılı Motorlu Kara Taşıtları İçin Motorlu Taşıtlar Vergisinin Ödeme Esasları:
1. Genel Esaslar:
(I) ve (II) sayılı tarifelerde yazılı motorlu kara taşıtları için Motorlu Taşıtlar Vergisi, taşıt pulu esasına göre Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenecektir. Taşıt pulları Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası şubelerinden satın alınacak ve taşıtın ön camının sağ alt köşesine iç kısımdan yapıştırılacaktır.
Taşıt pulu taşıtın ön camının sağ alt köşesinde yapışık olarak 1 yıl süre ile muhafaza edilecektir. Meselâ 1986 yılına ait uygulamada, birinci taksidi içeren (Ocak-86) taşıt pulu 31 Aralık 1986 gecesine kadar, ikinci taksidi içeren (Temmuz-86) taşıt pulu ise 30 Haziran 1987 gecesine kadar ön camdan sökülmeyecektir.
Kayıt ve tescilin muhtelif zamanlarda ve şekillerde yapılmasına göre ödeme aşağıdaki şekilde yapılacaktır.
İlk defa trafik şubesine kayıt ve tescil edilen taşıtlar için vergi, kayıt ve tescilden önce T.C. Ziraat Bankası Şubelerinden taşıt pulu almak suretiyle ödenecektir. Kayıt ve tescil, birinci altı aylık dönemde (Ocak-Haziran) yapılmış ise birinci taksit vergi miktarı yatırılarak birinci takside ait taşıt pulu alınacak, ikinci altı aylık dönemde (Temmuz-Aralık) yapılmışsa ikinci taksit vergi miktarı yatırılarak, ikinci takside ait taşıt pulu alınacaktır.
Trafik şube veya bürolarına kayıtlı olup da devir ve temlik nedeniyle kayıt ve tescilinde değişiklik yapılan taşıtlar için vergi takip eden taksit döneminin başından itibaren alınacak taşıt pullarıyla ödenecektir.
Taşıtın ön camına yapışmış olan taşıt pulunun, ön camın herhangi bir nedenle hasar görmesi sonucu zayi olması halinde zayi olan taşıt pulunun mükellefte kalan kısmı ile birlikte ön cam için düzenlenen faturanın Motorlu Taşıtlar Vergisi ile görevli vergi dairesine teslimi suretiyle alınacak yazıya istinaden taşıt pulu, banka şubelerinden bedelsiz olarak yenilenebilecektir.
2. Taşıt Pullarının Kupür Değerlerinin Tespiti:
Taşıt pulları, Kanun 5 ve 6 ncı maddelerine bağlı (I) ve (II) sayılı tarifelerde belirtilen yaş, net ağırlık- istiap haddi ve vergi miktarlarına göre değişik kupürlerde, verginin Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödeneceği dikkate alınarak bastırılmıştır.
Taşıt pulunun üzerinde bulunan model yılı, (I) ve (II) sayılı tarifelerde belirtilen yaşın tespiti için gerekmektedir. Yaş, motorlu taşıtlarda model yılına göre geçen süredir. Bu süre takvim yılı itibariyle tespit edilir. Örneğin: 1986 takvim yılında, 1987 ve 1986 model taşıtlar 1 yaşında, 1985 model taşıtlar 2 yaşında, 1980 model taşıtlar 7 yaşında, 1970 model taşıtlar ise 17 yaşındadır.
Taşıt pulunun üzerinde bulunan net ağırlık veya istiap haddine ilişkin bilgiler ise (I) ve (II) sayılı tarifelerdeki vergi miktarının tespiti için gereklidir.
Bu duruma göre, (I) ve (II) sayılı tarifelere göre yıllık vergi miktarının ve dolayısıyla taşıt pulu kupürünün tespitinde gerekli olan yaş, net ağırlık veya istiap haddi unsurları, taşıtların trafik tescil belgelerindeki veya ruhsatnamelerindeki bilgilere göre değerlendirilecektir.
Trafik tescil belgelerinde veya ruhsatnamelerinde otomobil olarak belirtilen ve Türkiye'de imal edilmeyen tüm yabancı menşeli otomobillerden 901 cm3 motor silindir hacminin veya 41 beygir gücünün (BG) üstünde ve 11 yaşına (11 yaş dahil) kadar olan otomobiller Kanunun 2 inci maddesinin 7 inci bendindeki Bakanlığımıza tanınan yetkiye istinaden lüks özellikteki otomobil kabul edilmiş olup, bu otomobiller için (I) sayılı tarifedeki vergi miktarları % 100 zamlı olarak uygulanacaktır. Dolayısıyla bu otomobiller için verilecek taşıt pulları kupürü (I) sayılı tarifede belirtilen vergi miktarlarının % 100 zamlısı olacaktır.
Türkiye'de imal edilen otomobillerle, diğer tüm motorlu kara taşıtları (kaptıkaçtı, panel, arazi taşıtı, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs çekici ve benzerleri) normal tarifeye göre vergilendirilecekler ve bu taşıtlar için tarifelerinde gösterilen vergi miktarları karşılığı taşıt pulu kupürü alınacaktır.
Meselâ: trafik tescil belgesinde veya ruhsatnamesinde Peugeot marka, 1980 model, 1210 kg. net ağırlığında 1796 cm3 ve 73 BG. de olduğu belirtilen otomobil için alınacak birinci taksit Motorlu Taşıtlar Vergisi taşıt pulu kupürü şöyle tespit edilecektir.
Yurt dışında imal edilmiş bulunan bu otomobil 1986 yılında 7 yaşında sayıldığından ve 1796 cm3 motor silindir hacminde ve 73 beygir gücünde olduğundan lüks otomobil kapsamındadır. Vergisi normal tarifeye göre % 100 zamlı olarak hesaplanacaktır.
Taşıtın net ağırlığı 1210 kg.dır.
Bu duruma göre, söz konusu taşıtın yıllık Motorlu Taşıtlar vergisi, (I) sayılı tarifenin 7-15 yaş grubundan ve 1201-1600 kg. net ağırlık kategorisinden, lüks özellik Dolayısıyla % 100 zamlı (20.000 TL. + 20.000 TL)= 40.000 TL.dir.
Bu vergi iki eşit taksitte (Ocak-86, birinci taksit 30.000.- TL. Temmuz-86 da ikinci taksit 20.000.- Tl.) ödeneceğinden, taşıtın ön camının sağ alt köşesine Ocak ayında "Ocak-86/20.000. - TL", Temmuz ayında ise "Temmuz-86/20.000.-TL". kupürünü ihtiva eden taşıt pulları yapıştırılacaktır.
3. Taşıt Pullarının Şekli, Muhtevası ve Satışı:
Taşıt pulları birinci taksidi (Ocak) ve ikinci taksidi (temmuz) ihtiva edecek şekilde ayrı tip ve renklerde düzenlenmiştir.
Taşıt pulu iki kısımdan oluşmaktadır.
Birinci Kısım: Taşıtın ön camının sağ alt köşesine camın içinden yapıştırılacak kısımdır. Bu kısım taşıt pulunda belirtilen kullanma talimatına göre yapıştırılacak ve taşıtın ön camında III/A-1 bölümünde belirtilen tarihler arasında bir yıl süre ile kontrollerde görülebilecek şekilde muhafaza edilecektir.
İkinci Kısım: Kullanma talimatının bulunduğu mükellefte kalacak kısmıdır. Bu kısımda taşıtın markası, model yılı, plaka numarası, istiap haddi veya net ağırlığı, normal, spor lüks özellikleri gibi, (I) ve (II) sayılı tarifelere göre taşıt için ödenmesi gereken vergi miktarına tekabül eden taşıt pulu kupür değerinin tespitine yarayan bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler taşıtın trafik tescil belgesinden veya ruhsatnamesinden tespit edilecek ve tespit edilen bu bilgilere göre de (I) ve (II) sayılı tarifelerden taşıt için ödenecek vergi miktarı ile bu vergi miktarına tekabül eden taşıt pulu kupür değeri tespit edilecektir. tespit edilen bu vergi miktarı da verginin noksan tahsilini önlemek amacı ile taşıta ait geçmiş dönem motorlu taşıtlar vergisi tahsilat makbuzundan kontrol edilecektir.
14 Ağustos 1985 gün ve 18842 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 85/9752 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince, 197 Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 5 ve 6 ıncı maddelerinde yer alan (I), (II), (III), (IV) sayılı tarifelerdeki vergi miktarları 1.1.1986 yılından itibaren bir kat arttırılmış şekilde düzenlenmiştir. Bu nedenle kontrol sırasında 1986 yılında yapılacak tahsilat için 1985 yılı tahsilat makbuzundaki vergi miktarının bir kat fazlası dikkate alınacaktır. Ayrıca tarifelerde de görüldüğü üzere taşıtların yaş dilimlerinde değişiklik olduğu takdirde bu husus da göz önünde bulundurulacaktır.
Taşıt pullarının basıldığı kağıdın özelliği nedeniyle kazıntı ve silinti, pulu yeniden kullanılamayacak duruma getirdiğinden, pul satıcıları tarafından taşıt pulu kupürünün boş bırakılan kısımları doğru ve okunaklı olarak doldurulacak, kazıntı ve silinti yapılmamasına dikkat edilecektir.
Mükellefte kalan bu kısım bir yılı taşıtta ve taşıtı kullananın üzerinde olmak üzere beş yıl süreyle vergi dairesi ile mükellef arasında çıkabilecek ihtilaflarda veya trafik kontrollerinde ibraz edilmek üzere saklanacaktır.
Bu işlemlerden sonra, tespit edilen taşıt pulu kupür değeri karşılığı tahsilat makbuzu kesilecektir.
tespit edilen taşıt pulu kupürü ile kesilen tahsilat makbuzuna ait bilgiler de bu Tebliğ ekinde örneği bulunan ve taşıtın plaka numarasına göre kayıtlı olduğu iller itibariyle ayrı ayrı düzenlenecek icmal cetveline işlenecek ve taşıt pulu mükellefe satılacaktır. Satış işlemi de taşıtın plaka numarasına göre kayıt ve tescilli olduğu ilin motorlu taşıtlar vergisi ile görevli vergi dairesi adına yapılacaktır.
Taksit ayları (1-31 /Ocak ve 1-31/Temmuz) içerisinde vergisini taşıt pulu esasına göre ödeyen mükellefler için düzenlenen bu cetveller taşıtın, plaka numarasının kayıtlı olduğu ilin, motorlu taşıtlar vergisi ile görevli vergi dairesine gönderilecektir.
Taksit ayları, geçtikten sonra banka şubelerinden taşıt pulu talep eden mükelleflere ise gecikme zammı uygulanacaktır. Birinci taksite ait taşıt pullarının gecikme zamlı satışına 31 Ocak'dan sonra o yılın sonuna kadar, ikinci takside ait taşıt pullarının gecikme zamlı satışına da 31 Temmuz'dan sonra takip eden yılın Haziran ayı sonuna kadar devam edilecektir. Bu sürelerden sonraki Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsilatı motorlu taşıtlar vergisi ile görevli vergi dairelerince makbuz karşılığı yapılacaktır.
Banka şubeleri taksit ayları geçtikten sonra Motorlu Taşıtlar Vergisinin gecikme zammına isabet eden kısmını da taşıt pulu kupürü karşılığı kesilen tahsilat makbuzunda ayrıca göstereceklerdir.
Gecikme zammı uygulanarak taşıt pulu esasına göre tahsil edilen vergiler için de, yukarda belirtilen cetveller gecikme zammının uygulandığını gösterecek şekilde düzenlenecek ve yine taşıtın plaka numarasına göre kayıtlı olduğu ilin Motorlu Taşıtlar Vergisi ile görevli vergi dairesine gönderilecektir.
İlgili vergi daireleri de sözkonusu cetvellere göre kendi illerine kayıtlı olan taşıtların sicillerine taksit ayları içerisinde tahsil edilen vergiler ile, taksit ayları geçtikten sonra gecikme zamlı olarak tahsil edilen vergilerin tahakkuk ve tahsilat işlemlerini yapacaklardır.
4. Taşıt Pullarının Dağıtımı:
Taşıt pulları, Bakanlığımızca bastırıldıktan sonra Gelirler Genel Müdürlüğü aracılığı ile T.C. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğüne teslim edilecektir.
T.C. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü de illerde taşıt pulu satmakla görevlendirilecek kendi şubelerine, illerin ihtiyacı dikkate alınarak Bakanlığımızca düzenlenen listelere göre, pulların dağıtımını yapacaktır.
Defterdarlıklar, Kanunun (I) ve (II) sayılı tarifelerinde yer alan Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefleri adına kayıt ve tescilli bulunan motorlu kara taşıtları sayısına göre (otomobiller için spor ve lüks özelliklerde dikkate alınarak) 1987 yılı ihtiyaçları için talep edecekleri taşıt pulları miktarını 13.2.1985 gün ve M.T.V. 2121347-4833/9552 sayılı yazınızda belirtilen esaslar çerçevesinde Bakanlığımız Gelirler Genel Müdürlüğüne 1986/Nisan ayı sonuna kadar bildireceklerdir. Bu bildirimler her yıl Nisan ayı içinde tekrarlanacaktır.
5. Satılmayan Taşıt Pullarının iadesi:
İllerdeki taşıt pulunu satmakla yetkili banka şubelerinde satış dönemleri sonuna kadar (birini taksitle ilgili taşıt pulları için takip eden yılın Ocak ayı, ikinci taksitle ilgili taşıt pulları için takip eden yılın Temmuz ay içinde) satılmayan taşıt pulları Defterdarlıklarca görevlendirilecek iki yetkilinin ve banka şubesince görevlendirilecek iki yetkilinin katılmasıyla oluşturulacak bir heyet huzurunda sayım ve dökümü yapılarak, bu pullar delinmek veya ön ve arka yüzlerine "İPTAL EDİLMİŞTİR" ibareli kaşe basılmak suretiyle iptal edilecek, ancak imha edilmeyecektir. Bu iptal işlemi bir tutanakla tespit edilecektir. Düzenlenecek tutanaklarda iptal edilen taşıt pullarının seri numaraları ile kupür değerleri de gösterilecektir.
Banka şubeleri, iptal edilen taşıt pulu ve düzenlenen tutanağın bir örneği ile bir yıllık dönem içerisinde satılan taşıt pullarına ilişkin icmal cetvellerinin birer örneğini, birinci taksit (Ocak) dönemi için o yılın Aralık ayını takip eden Ocak ayı içerisinde, ikinci taksit (Temmuz) dönemi için ise ertesi yılın Temmuz ayı içerisinde Gelirler Genel Müdürlüğü ile mutabakat sağlanmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Genel Müdürlüğüne göndereceklerdir.
Vergi daireleri de, banka şubelerinden kendilerine gönderilen icmal cetvellerindeki taşıt pullarının, kupür değerlerine göre tasnifini yaparak kendi illeri için bir yıllık dönem içerisinde satılan taşıt pulu miktarı ile ilgili olarak düzenleyecekleri listeyi, yukarıda belirtilen süreden Gelirler Genel Müdürlüğüne göndereceklerdir.(*)
B — (III) Ve (IV) Sayılı Tariflerde Yer Alan Motorlu Taşıtlar için Motorlu Taşıtlar Vergisinin Ödenmesi Esasları:
(III) sayılı tarifede yazılı özel amaçla kullanılan, yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler ile (IV) sayılı tarifede yazılı uçak ve helikopterler için, Motorlu Taşıtlar Vergisi, bu taşıtların kayıt ve tescilinin yapıldığı yerin vergi dairesi tarafından Ocak ayında yıllık olarak tahakkuk ettirilecektir. Tarh olunan vergi bir defaya mahsus olmak üzere ihbarname ile mükellefe tebliğ olunacaktır. Mükellefiyet devam ettiği müddetçe bu vergi ayrıca tebliğ olunmayacak ve vergi takvim yılının ilk gününde (1 Ocak'da) tebliğ edilmiş sayılacaktır.
Bu taşıtlara ait Motorlu Taşıtlar Vergisi de taşıtların kayıt ve tescil edildikleri yerin vergi dairesine Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenecektir.
Yıl içinde kayıt ve tescil yapılması halinde vergi, o yıl için yıllık olarak kayıt ve tescil işlemlerinin tamamlanmasından önce tahakkuk ettirilecek ve ödeme süresi geçmiş olan taksitler derhal tahsil edilecektir.
Ancak, ilk altı aylık süre geçtikten sonra yapılacak kayıt ve tescil işlemlerinde, sadece ikinci altı aylık döneme ilişkin (Temmuz-Aralık) vergi tahakkuk ettirilerek tahsil edilecektir.
Devir ve temlik sebebiyle taksit aylarını içeren Ocak ve Temmuz ayları içinde yapılacak kayıt ve tescil değişikliğinde vergi bu değişikliğin yapılmasından önce ödenecektir.
IV — YETKİ:
Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3088 sayılı Kanunla değişik 10 uncu maddesiyle aynı Kanunun, 5 ve 6 ncı maddesinde yer alan (I), (II), (III), (IV) sayılı tariflerdeki vergi miktarlarını 5 katına kadar arttırmaya Bakanlar Kurulu Yetkili kılınmıştır. Bu hüküm gereğince 14 Ağustos 1985 gün ve 18842 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 85/9752 Sayılı Karar gereğince, sözkonusu tarifelerdeki vergi miktarları 1.1.1986 tarihinden geçerli olmak üzere bir kat artırılmıştır.
Bu duruma göre 1.1.1986 tarihinden itibaren sözkonusu tarifeler aşağıdaki gibi uygulanacaktır.
Otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları aşağıdaki (I) sayılı tarifeye göre vergilendirilir.
( I ) SAYILI TARİFE
Taşıtların net ağırlığı | Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri yıllık vergiler |
1-6 yaş TL. | 7-15 yaş TL. | 16 ve daha yukarı yaş TL. |
950 kg. ve daha aşağı | 16.000 | 8.000 | 4.000 |
951-1200 kg.'a kadar | 24.000 | 12.000 | 6.000 |
1201-1600 kg.'a kadar | 40.000 | 20.000 | 10.000 |
1601-1800 kg.'a kadar | 80.000 | 40.000 | 20.000 |
1801 kg. ve daha yukarı | 160.000 | 80.000 | 40.000 |
Bu hadler spor veya lüks otomobiller için % 100 zamlı olarak uygulanır.
Minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, çekici ve benzerleri aşağıdaki (II) sayılı tarifeye göre vergilendirilir.
( II ) SAYILI TARİFE
Taşıtların cinsleri ve istiap hadleri | Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri yıllık vergiler |
1-6 yaş TL. | 7-15 yaş TL. | 16 ve daha yukarı yaş TL. |
A) Minibüs | 40.000 | 30.000 | 20.000 |
B) Otobüs | | | |
Oturma yeri 25 kişiye kadar | 100.000 | 60.000 | 40.000 |
Oturma yeri 28 kişi ve daha yukarısı | 130.000 | 100.000 | 60.000 |
C) Kamyonet | | | |
D) Kamyon, çekici ve benzerleri | | | |
İstiap haddi 5.000 kg.kadar | 100.000 | 60.000 | 40.000 |
İstiap haddi 5.001 kg. ve daha yukarısı | 120.000 | 100.000 | 60.000 |
Özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler aşağıdaki (III) sayılı tarifeye göre vergilendirilir.
Taşıtların cinsleri ve motor gücü (BG)
| Taşıtların yaşları ile her motor gücü birimi (BG) için ödenecek vergi miktarı |
1-3 yaş TL. | 4-5 yaş TL. | 6.15 yaş TL. | 16 ve daha yukarı yaş TL. |
Yat, kotra ve her türlü motorlu özel tekneler: | | | | |
10-20 BG'ne kadar | 900 | 700 | 400 | 300 |
21-50 BG'ne kadar | 1.300 | 1.000 | 600 | 300 |
51-100 BG'ne kadar | 1.600 | 1.200 | 800 | 400 |
101-150 BG'ne kadar | 2.000 | 1.500 | 1.000 | 500 |
151 ve daha yukarısı için beher (BG) için ilaveten | 900 | 700 | 400 | 200 |
Uçak ve helikopterler aşağıdaki (IV) sayılı tarifeye göre vergilendirilir.
(IV) SAYILI TARIFE
Taşıtların azami kalkış ağırlığı
| Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri yıllık vergileri |
1-3 yaş TL. | 4-5 yaş TL. | 6-10 yaş TL. | 11 ve daha yukarı yaş TL. |
Uçak ve helikopterler: | | | | |
1.150 kg.a kadar | 120.000 | 100.000 | 80.000 | 60.000 |
1.151-1.800 kg.a kadar | 160.000 | 140.000 | 100.000 | 80.000 |
1.801-3.000 kg.a kadar | 200.000 | 180.000 | 160.000 | 140.000 |
3.001-5.000.kg.a kadar | 320.000 | 280.000 | 240.000 | 200.000 |
5.001-10.000 kg.a kadar | 400.000 | 360.000 | 320.000 | 280.000 |
10.001-20.000 kg.a kadar | 600.000 | 560.000 | 520.000 | 480.000 |
20.001 kg. ve daha yukarı | 1.000.000 | 900.000 | 800.000 | 700.000 |
V _ VERGİYE MÜESSİR DEĞİŞİKLİKLER:
Kanunun 11 inci maddesi gereğince, yıl içinde verginin artırılması veya azaltılmasını icap ettiren değişiklikler, bu değişikliğin vukuunu takip eden takvim yılı başından itibaren nazarı itibara alınacak ve (III) ve (IV) sayılı tarifelerde yer alan taşıtlar için ise yeni duruma göre hesaplanan vergi mükellefe tebliğ olunacaktır.
Takvim yılı içindeki yaş değişiklikleri o yılın mükellefiyetinde nazara alınmayacaktır.
Takvim yılından daha yeni model taşıtlar, taalluk ettiği takvim yılındaki modele göre vergilendirilecektir.
VI_ BİLDİRME VE SORUMLULUK:
Kanunun bildirme ve sorumluluğa ilişkin 13 üncü maddesini uygun 2 Seri No'lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinin IX uncu bölümünde açıklanmış olup bu uygulamada ve ilişik kesme işlerinde herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır. Ancak, sözkonusu maddenin (d) fıkrasında değişiklik yapılarak, pul yapıştırılmak suretiyle verginin ödendiği tevsik edilemeyen taşıtlar hakkında vergi ödemede geçirilen her ay için ödenmesi gereken % 10 u tutarında trafik cezası kesilmesi hükme bağlanmıştır. Bu bakımdan pulu yapıştırmadan trafiğe çıkan araçlara belirtilen oran esas alınmak suretiyle trafik cezası da kesilecektir.
Tebliğ olunur.
(*) 15 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği ile yürürlükten kaldırılmıştır.