Başlık

İrlanda mukimi firmanın markasının kullanılmasından dolayı kesilecek stopaj oranı

Tarih

23/11/2015

Sayı 79690095-125-33

 

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
AYDIN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

79690095-125-33

23/11/2015

Konu

:

İrlanda mukimi firmanın markasının kullanılmasından dolayı kesilecek stopaj oranı

 

 

 

        

İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden; İrlanda makamları tarafından düzenlenmiş Mukimlik Belgesi mevcut …………… unvanlı şirkete ait  …….. markasını, aktife kayıtlı oteliniz için kullandığınız belirtilerek Kurumlar Vergisi Kanunu'na göre kesilecek stopaj oranı hakkında bilgi istediğiniz anlaşılmaktadır.

          5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında; Kanun'un 1 inci maddesinde sayılan kurumlardan, kanuni ve iş merkezlerinden her ikisi de Türkiye'de bulunmayanların, dar mükellefiyet esasında sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançlar üzerinden vergilendirileceği hükmü getirilmiş, üçüncü fıkrasında ise dar mükellefiyette kurum kazancını oluşturan kazanç ve iratlar sayılmıştır.

            Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 30 uncu maddesinde de dar mükellefiyete tâbi kurumların maddede bentler halinde sayılan kazanç ve iratları üzerinden, bu kazanç ve iratları avanslar da dahil olmak üzere nakden veya hesaben ödeyen veya tahakkuk ettirenler tarafından kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hükmüne yer verilmiş olup maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde gayrimenkul sermaye iratlarından kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hükme bağlanmıştır. 2009/14593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca gayrimenkul sermaye iratları üzerinden yapılacak kurumlar vergisi kesintisi oranı, 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunu kapsamındaki faaliyetlerden sağlanacak gayrimenkul sermaye iratlarından %1, diğerlerinden %20 olarak belirlenmiştir.

              Diğer taraftan,  "Türkiye Cumhuriyeti ile İrlanda  Arasında Gelir ve Sermaye ve Değer Artış Kazançları Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme  ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması" 01/01/2011 tarihinden itibaren uygulanmaktadır.

            Türkiye'de mukim firmanız tarafından İrlanda mukimi ……….. firmasına ait markanın kullanılması karşılığında söz konusu firmaya yapılacak ödemelerin, anılan Anlaşma'nın "Gayrimaddi Hak Bedelleri"ni düzenleyen 12 nci maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.

            Anılan Anlaşma'nın 12 nci maddesinin 1, 2 ve 3 üncü fıkraları;

            "1. Bir Akit Devlette doğan ve diğer Akit Devletin bir mukimine ödenen gayrimaddi hak bedelleri, bu diğer Devlette vergilendirilebilir.

2. Bununla beraber, söz konusu gayrimaddi hak bedelleri elde edildikleri Akit Devlette ve o Devletin mevzuatına göre de vergilendirilebilir; ancak gayrimaddi hak bedelinin gerçek lehdarı diğer Akit Devletin bir mukimi ise,  bu şekilde alınacak vergi,  gayrimaddi hak bedelinin gayrisafı tutarının yüzde 10 unu aşmayacaktır.

            3. Bu maddede kullanılan "gayrimaddi hak bedelleri" terimi, sinema filmleri ile  radyo ve televizyon kayıtları dahil olmak üzere , edebi, sanatsal veya  bilimsel her nevi telif hakkının,  her nevi patentin, alameti farikanın, desen veya modelin, planın, gizli formül veya üretim yönteminin kullanımı  veya kullanım hakkı karşılığında  veya sınai, ticari veya  bilimsel tecrübeye dayalı bilgi birikimi için  veya  sınai, ticari veya  bilimsel teçhizatın kullanımı ya da kullanım  hakkı karşılığında yapılan her türlü ödemeyi ifade eder. "Gayrimaddi hak bedelleri" terimi aynı zamanda, verimliliğe, kullanıma veya tasarrufa bağlı herhangi bir benzer hak ya da varlığın elden çıkarılmasından doğan gelirleri de kapsar."

            hükümlerini öngörmektedir.

            Yukarıdaki hüküm ve açıklamalara göre, şirketiniz tarafından İrlanda mukimi ………'a, marka kullanım bedeli karşılığında yapılacak ödemelerin anılan Anlaşma'nın 12 nci maddesinin 3 üncü fıkrası kapsamında gayrimaddi hak bedeli olarak değerlendirilmesi ve Türkiye'de doğan ve İrlanda mukimi firmaya yapılacak bu ödemelerin gayrisafi tutarı üzerinden anılan maddenin 2 nci fıkrası uyarınca Türkiye'de de %10 oranını aşmayacak şekilde vergi kesintisi yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda, söz konusu ödemelerin gayrisafi tutarı üzerinden Türkiye'de %10 oranında vergi kesintisi yapılacaktır.

            Diğer taraftan, Anlaşma hükümlerine göre Türkiye'de vergi ödenmesi durumunda ödenen bu vergiler, Anlaşma'nın ''Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi''ne ilişkin 23 üncü maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendi çerçevesinde İrlanda'da hesaplanacak vergiden mahsup edilebilecektir.

            Anlaşma hükümlerinin iç mevzuata göre değişiklik getirdiği durumlarda, Anlaşma hükümlerinin uygulanabilmesi için İrlanda mukimi firmanın İrlanda'da tam mükellef olduğunu ve tüm dünya kazançları üzerinden bu ülkede vergilendirildiğini İrlanda yetkili makamlarından alacağı mukimlik belgesi ile kanıtlaması ve bu belgenin aslı ile birlikte Türkçe tercümesinin noterce veya o ülkedeki Türk Konsolosluklarınca tasdik edilen bir örneğini Türkiye'deki vergi sorumlularına veya ilgili vergi dairesine ibraz etmesi gerekmektedir. Mukimlik belgesinin ibraz edilememesi durumunda ise, ilgili Anlaşma hükümleri yerine iç mevzuat hükümlerimizin uygulanacağı tabiidir.

              Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.