T.C. 
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

Sayı

:

64597866-125-E.11799

20.06.2019

Konu

:

İngiltere, İspanya, Fransa, Avusturya, İtalya ve ABD mukimi firmalardan alınan hizmet karşılığında yapılan ödemelerin vergilendirilmesi

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinizin seri imalata konu edilecek otomobillerin gerek yeni modellerinin geliştirilmesi gerekse mevcut modellerin müşteri talepleri doğrultusunda ve yeni regülasyonlara uyum için revize edilmesi kapsamında, yurt dışında mukim ve alanında uzman bir kısım firmalardan zaman zaman mühendislik, tasarım-dizayn, teknik danışmanlık ve test hizmetleri satın aldığı, hizmeti sunan firmaların İngiltere, İspanya, Fransa, Avusturya, İtalya ve ABD mukimi olduğu, yurt dışındaki firmalardan alınan bu hizmetler karşılığında yapılan ödemelerin tevkifata tabi olup olmadığı ve Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarının hangi maddesine göre işlem yapılacağı konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.
 
Türkiye ile ABD, Avusturya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya arasındaki Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları sırasıyla 01.01.1998, 01.01.2010, 01.01.1990, 01.01.1989, 01.01.2004 ve 01.01.1994 tarihlerinden itibaren uygulanmaktadır.
 
Yurt dışında mukim ve alanında uzman firmalardan alınan mühendislik, tasarım-dizayn, teknik danışmanlık ve test hizmetlerinin, Türkiye ile ABD, Avusturya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya ile yapılan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaların "Serbest Meslek Faaliyetlerini" düzenleyen 14 üncü madde hükümleri kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.
 
Serbest meslek faaliyeti kapsamındaki hizmetlerin tamamen Türkiye dışında icra edilmesi durumunda Türkiye'nin vergi alma hakkı bulunmamakta olup, faaliyetin Türkiye'de icra edilmesi durumunda ise Türkiye'nin vergi alma hakkının doğması için faaliyetin Türkiye'de bir iş yeri vasıtasıyla icra edilmesi veya Türkiye'de herhangi bir kesintisiz 12 aylık dönemde toplam 183 günden fazla sürede icra edilmesi gerekmektedir.
 
Ülkemizin akdetmiş olduğu çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları kapsamında, anlaşmaya taraf diğer ülkenin mukimi gerçek veya tüzel kişilerin Türkiye'de icra ettikleri serbest meslek faaliyetleri veya benzer nitelikteki diğer faaliyetler nedeniyle elde ettikleri gelirlerin vergilendirilmesine ilişkin ayrıntılı açıklamalar 4 seri no.lu Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları Genel Tebliğinde yapılmıştır. İlgili ülke mukimi teşebbüslerin Türkiye'de serbest meslek icrası için kaldığı sürenin herhangi bir kesintisiz 12 aylık dönemde toplam 183 günü aşıp aşmadığının tespiti 4 seri no.lu Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları Genel Tebliğinde yer alan açıklamalara göre yapılacaktır. Türkiye'nin vergi alma hakkının bulunduğu durumlarda vergileme, Anlaşmanın ilgili hükümleri dikkate alınarak iç mevzuatımız çerçevesinde yapılacaktır.
 
Bununla birlikte, olayın gerçek mahiyeti ve ödemenin dayanağını teşkil eden sözleşme hükümlerine göre yapılan ödemelerin mezkur Anlaşmaların 12 nci maddelerinde belirtilen gayrimaddi hak bedeli niteliğinde olması durumunda, söz konusu ödemelerin Anlaşmaların 12 nci maddeleri kapsamında gayrimaddi hak olarak vergilendirileceği tabiidir. Söz konusu ödemelerin gayrimaddi hak bedeli olması durumunda, Türkiye kaynaklı yapılacak ödemelerden Anlaşmaların 12 nci maddesinin 2 nci fıkrası uyarınca ödemenin gayrisafi tutarının %10'unu aşmayan oranda Türkiye'nin vergi alma hakkı bulunmaktadır.
 
Yukarıda belirtilen ülkelerde mukim şirketlerin ilgili Anlaşma hükümleri çerçevesinde Türkiye'de vergi ödemesi durumunda söz konusu vergiler ilgili Anlaşmaların "Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi" başlıklı maddeleri çerçevesinde diğer ülkede mahsup edilebilecek veya söz konusu kazanç diğer ülkede istisna edilebilecektir.
 
Anlaşma hükümlerinin iç mevzuata göre değişiklik getirdiği durumlarda, Anlaşma hükümlerinden yararlanabilmek için söz konusu ABD, Avusturya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya mukimi şirketlerin bu ülkelerde tam mükellef olduğunun ve tüm dünya kazançları üzerinden bu ülkelerde vergilendirildiğinin yetkili makamlarından alınacak bir belge ile kanıtlanması ve bu belgenin aslı ile noterce veya bu ülkelerdeki Türk Konsolosluklarınca tasdik edilen Türkçe tercümesinin bir örneğinin duruma göre vergi sorumlularına veya ilgili vergi dairesine ibraz edilmesi gerekmektedir. Mukimlik belgesinin ibraz edilememesi durumunda ise ilgili anlaşma hükümleri yerine iç mevzuat hükümlerimizin uygulanacağı tabiidir.
 
Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.