T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

 

 

Sayı

:

62030549-125[30-2016/244]-549291

12.06.2018

Konu

:

İngiltere, Hollanda ve Almanya mukimi firmalardan satın alınan ürünlerin garanti süresinin uzatılması karşılığında ödenen tutar üzerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve ek dilekçede  İngiltere, Hollanda ve Almanya'da mukim şirketlerden bu şirketlerin distribütörü olarak barkod yazıcı, el terminalleri ve barkod okuyucu ürünlerin ithalatını yaparak yurtiçinde satışını yaptığınız, garanti kapsamında olan söz konusu ürünlerin onarım ve servis hizmetinin üretici firmanın anlaştığı ve Türkiye'de faaliyet gösteren servis noktalarından verildiği, müşterilerin talep etmesi halinde garanti süresini bedel karşılığı uzatılabildiği, yapılan ödeme için yurtdışından fatura gönderildiği ve gönderilen faturalara ilişkin şirketiniz tarafından sorumlu sıfatı ile KDV beyannamesi verildiği belirtilerek, ödenen bedellerin stopaja tabi olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinin; ikinci fıkrasında, Kanunun 1 inci maddesinde sayılan kurumlardan, kanuni ve iş merkezlerinden her ikisi de Türkiye'de bulunmayanların, dar mükellefiyet esasına göre sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançlar üzerinden vergilendirileceği belirtilmiştir. Aynı maddenin üçüncü fıkrasında dar mükellefiyette kurum kazancını oluşturan kazanç ve iratlar sayılmış, dördüncü fıkrasında da bu maddede belirtilen kazanç veya iratlar ile gelir unsurlarının Türkiye'de elde edilmesi ve Türkiye'de daimi temsilci bulundurulması konularında 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ilgili hükümlerinin uygulanacağı hükümlerine yer verilmiştir.

Gelir Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasında dar mükellefiyete tabi kimseler bakımından kazanç ve iradın hangi şartlara göre Türkiye'de elde edilmiş sayılacağı belirtilmiş olup anılan fıkranın; 1 inci bendinde, ticari kazançlarda; kazanç sahibinin Türkiye'de iş yerinin olması veya daimi temsilci bulundurması ve kazancın bu yerlerde veya bu temsilciler vasıtasıyla sağlanması halinde, 4 üncü bendinde ise serbest meslek kazancının, serbest meslek faaliyetlerinin Türkiye'de icra edilmesi veya Türkiye'de değerlendirilmesi halinde Türkiye'de elde edilmiş sayılacağı belirtilmiştir. Söz konusu maddenin üçüncü fıkrasında da maddede sözü edilen değerlendirmeden maksadın, ödemenin Türkiye'de yapılması veya ödeme yabancı memlekette yapılmışsa, Türkiye'de ödeyenin veya nam ve hesabına ödeme yapılanın hesaplarına intikal ettirilmesi veya kârından ayrılması olduğu hükme bağlanmıştır.
Kurumlar Vergisi Kanununun 30 uncu maddesinde ise dar mükellefiyete tâbi kurumların maddede sayılan kazanç ve iratları üzerinden, bu kazanç ve iratları avanslar da dahil olmak üzere nakden veya hesaben ödeyen veya tahakkuk ettirenler tarafından kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hükme bağlanmış ve hangi ödemelerden kesinti yapılacağı belirtilmiştir.

Satmış olduğunuz ürünlerin garanti süresi uzatımına ilişkin bedellerin yurt dışındaki kurumun ticari kazancı olarak değerlendirilmesi gerekmekte olup bu nitelikteki ödemeler üzerinden kurumlar vergisi kesintisi yapılmayacaktır.

Diğer taraftan, Türkiye Cumhuriyeti - Hollanda Krallığı arasında imzalanan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması 01/01/1989, Türkiye Cumhuriyeti – Almanya Federal Cumhuriyeti arasında imzalanan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması 01/01/2011, Türkiye Cumhuriyeti - Büyük Britanya Krallığı arasında imzalanan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması 01/01/1989 tarihinden itibaren uygulanmaya başlamıştır.

Hollanda, Almanya ve İngiltere mukimi firmalara yapılan ödemelerin Anlaşmaların "Ticari Kazaçlar"a ilişkin 7 nci ve "İşyeri"ni düzenleyen 5 inci maddeleri kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.

Anlaşmaların 5 inci maddesinde iş yeri, "bir teşebbüsün işinin tamamen veya kısmen yürütüldüğü işe ilişkin sabit bir yer" olarak tanımlanarak, hangi hallerde iş yeri oluşup oluşmayacağı belirtilmiştir.

Anlaşmaların 7 nci maddesinin 1 inci fıkrası uyarınca; Hollanda, Almanya ve İngiltere mukimi şirketlerin Türkiye'de, Anlaşmaların 5 inci maddesi kapsamında bir iş yerine sahip olmaksızın elde edeceği gelirleri vergileme hakkı yukarıda adı geçen ülkelere aittir. Söz konusu gelirlerin Türkiye'de bulunan bir iş yeri vasıtasıyla elde edilmesi durumunda ise bu iş yerine atfedilen gelirlerle sınırlı olmak üzere vergilendirme iç mevzuatımız çerçevesinde Türkiye'de yapılacaktır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.