BaşlıkAlmanya mukimi firmaya iplik kalitesinin testi için yapılan ödeme dolayısıyla tevkifat yapılıp yapılmayacağı hk.
Tarih 01/08/2011
SayıB.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 30-1151

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 30-1151

01/08/2011

Konu

:

Almanya mukimi firmaya iplik kalitesinin testi için yapılan ödeme dolayısıyla tevkifat yapılıp yapılmayacağı

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, … Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün … vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz belirtilerek, Almanya’da bulunan … firmasına, ihraç edeceğiniz malların iplik kalitesinin test işlemi karşılığında yapılacak ödeme ile ilgili olarak tevkifat yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun “Tam ve dar mükellefiyet” başlıklı 3 üncü maddesinin 2 nci fıkrasında, dar mükellefiyete ilişkin olarak,  Kanunun 1 inci maddesinde sayılı kurumlardan kanunî ve iş merkezlerinin her ikisi de Türkiye'de bulunmayanların, sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançları üzerinden vergilendirilecekleri hükme bağlanmış, aynı maddenin 3 üncü fıkrasında ise dar mükellefiyette kurum kazancının hangi kazanç ve iratlardan oluşacağı belirtilmiştir.

Aynı maddenin 4 üncü fıkrasında ise, bu maddede belirtilen kazanç ve iratlar ile gelir unsurlarının Türkiye’de elde edilmesi ve Türkiye’de daimi temsilci bulundurulması konularında, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ilgili hükümlerinin uygulanacağı ifade edilmiştir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 7 nci maddesinin 4 numaralı bendinde, dar mükellefiyete tabi kimseler bakımından serbest meslek kazançlarının Türkiye’de elde edilmiş sayılması için serbest meslek faaliyetlerinin Türkiye’de icra edilmesi veya Türkiye’de değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiş, aynı maddenin son paragrafında da, “Bu maddenin 3'üncü, 4'üncü, 5'inci ve 7'inci bentlerinde sözü edilen değerlendirmeden maksat, ödemenin Türkiye'de yapılması veya ödeme yabancı memlekette yapılmışsa, Türkiye'de ödeyenin veya nam ve hesabına ödeme yapılanın hesaplarına intikal ettirilmesi veya kârından ayrılmasıdır.” hükmüne yer verilmiştir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 30 uncu maddesinde de, dar mükellefiyete tabi kurumların Türkiye’de elde ettikleri serbest meslek kazançları üzerinden vergi kesintisi yapılması öngörülmüş olup, bahse konu vergi kesintisi oranı 2009/14593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile % 20 olarak belirlenmiştir.

Diğer taraftan, 01.01.1990 - 31.12.2010 tarihleri arasında uygulanan Türkiye Cumhuriyeti ile Federal Almanya Cumhuriyeti arasında Gelir ve Servet Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın “Serbest Meslek Faaliyetleri”ni düzenleyen 14 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasında;

"3. 1 inci ve 2 nci fıkra hükümlerine bakılmaksızın, bir Federal Almanya Cumhuriyeti teşebbüsünün serbest meslek faaliyetlerinden elde ettiği gelir, sözkonusu faaliyetler Türkiye Cumhuriyeti’nde icra edilmedikçe ve

            a) Gelir elde eden kişi Türkiye Cumhuriyeti’nde bir takvim yılı içinde bir veya bir kaç seferde 183 günü aşan bir süre kalmadıkça veya
            b) Ödeme, Türkiye Cumhuriyeti’nde mukim olmayan bir kişinin Türkiye Cumhuriyeti’nde sahip olduğu bir işyerinden veya sabit yerden yapılmadıkça,
            yalnızca Federal Almanya Cumhuriyeti’nde vergilendirilebilecektir."

hükmü öngörülmektedir.

Bu hüküm uyarınca, Almanya mukimi … firmasının, şirketiniz tarafından ihraç edilecek malların iplik kalitesinin test işlemini Türkiye'ye gelmeksizin Almanya'da icra etmesi halinde, şirketinizce söz konusu hizmet karşılığında ilgili firmaya yapılan ödemeler üzerinden herhangi bir vergi kesintisi yapılmaması gerekmektedir.

Diğer taraftan, faaliyetlerin Türkiye’de bir takvim yılı içinde 183 günden fazla sürmesi veya bu faaliyetlere ilişkin ödemelerin Türkiye'de dar mükellef statüsünde olan bir kişinin Türkiye'de sahip olduğu işyeri veya sabit yerden yapılması durumunda Türkiye'nin de bu gelirleri vergilendirme hakkı bulunmaktadır. Ancak, Almanya ile akdedilen ÇVÖ Anlaşmasında serbest meslek kazançları üzerinden yapılacak vergi kesintisine ilişkin herhangi bir oran belirlenmediğinden, şirketiniz tarafından ilgili firmaya yapılan ödemeler üzerinden % 20 oranında vergi kesintisi yapılması gerekmektedir.

Faaliyetin Türkiye'de icra edildiği durumlarda, yaptıkları serbest meslek ödemeleri üzerinden vergi tevkifatı yapmak zorunda olan vergi sorumluları, tevkifat yükümlülüğünün doğduğu sırada, istihkak sahibi teşebbüsün faaliyet icrası amacıyla Türkiye'de bir takvim yılı içinde 183 günü aşan bir süre kalıp kalmadığını bilemeyeceğinden, söz konusu ödemeler üzerinden vergi tevkifatı yapmak durumundadırlar.

Kendilerine yapılan ödemelerden vergi tevkifatı yapılan teşebbüsler, Anlaşma hükümleri çerçevesinde bu ödemelerin Türkiye'de vergilendirilmemesi gerektiği durumlarda, bizzat veya vekilleri vasıtasıyla, tevkif edilen vergilerin iadesi için ilgili vergi dairesine başvurabileceklerdir.

Almanya mukimlerinin Türkiye’de elde ettikleri kazanç veya iratların ilgili Anlaşma çerçevesinde vergiye tabi tutulabilmesi için Almanya yetkili makamlarından mukimlik belgesi almaları ve bu belgenin aslı ile noterce veya bu ülkedeki Türk konsolosluklarınca tasdik edilecek Türkçe tercümesinin bir örneğini ilgili vergi dairesine veya kendilerine yapılan ödeme üzerinden vergi sorumlularınca vergi tevkifatı yapılması durumunda ise vergi sorumlularına ibraz etmeleri gerekmektedir. Vergi sorumluları teslim aldıkları söz konusu mukimlik belgelerini gerektiğinde yetkili makamlara ibraz etmek üzere muhafaza edeceklerdir. Mukimlik belgesinin ibraz edilememesi durumunda ise ilgili Anlaşma hükümleri yerine iç mevzuat hükümlerimiz uygulanacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.