Başlık Romanya mukimi şirket tarafından Türkiye'de platform yerleştirilme ve boru hattı yapım işleri gerçekleştirilmesi faaliyetlerinin ÇVÖA kapsamında vergilendirilmesi hk.
Tarih 11/08/2011
SayıB.07.1.GİB.0.09.86-030.01-13

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları Şube Müdürlüğü I (86. şube)

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.0.09.86-030.01-13

11/08/2011

Konu

:

Romanya mukimi şirket tarafından Türkiye'de platform yerleştirilme ve boru hattı yapım işleri gerçekleştirilmesi faaliyetlerinin ÇVÖA kapsamında vergilendirilmesi

 

İlgi (a)’da kayıtlı yazınızda, Ortaklığınız ile Romanya’da yerleşik ... firması arasında ... Sondaj/Üretim Platformu ve Deniz Boru Hattı ... Anahtar Teslimi işi ile ilgili olarak bir sözleşme yapıldığı ve işin 2008 Eylül ayında başlayarak 2010 yılında sona ereceğinden bahisle, söz konusu sözleşmenin sondaj, kuyubaşı platformunun yerleştirilmesi, bu işle ilgili her türlü mühendislik, satın alım, imalat, taşıma, inşaat faaliyetlerine ilişkin hizmetlerin verilmesi ve doğalgazı mevcut sisteme bağlayacak boru hattının yapımı işlerini kapsadığı ifade edilmektedir. Bunların yanı sıra, yapılacak işin iki kısımdan oluştuğu belirtilerek, ilk kısımda söz konusu platformun Romanya’da imal edilerek ... adına Türkiye’ye ithal edileceği, işin ikinci kısmında da yaklaşık üç ay süreyle bu platformun yerleştirilmesi ve boru hattı yapım işlerinin gerçekleştirileceği bildirilmekte ve yapılan işle ilgili olarak Türkiye-Romanya Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması ve Kurumlar Vergisi Kanunu hükümleri kapsamında herhangi bir vergilendirme olup olmayacağı konusunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

Konuya ilişkin olarak Başkanlığımız görüşlerine aşağıda yer verilmiştir.   

“Türkiye Cumhuriyeti ile Romanya Sosyalist Cumhuriyeti Arasında Gelir ve Servet Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması” 1.1.1989 tarihinden itibaren uygulanmaktadır.

Söz konusu Anlaşmanın “İşyeri”ne ilişkin 5’inci maddesinin 2’nci fıkrasının (g) bendi;

“g)  i)  Altı ayı aşan bir süre devam eden inşaat şantiyesi, yapım, montaj ve kurma projesi,
                 ii) Bir teşebbüs tarafından, bu amaçla işe alınan hizmetli veya diğer personel kullanılarak ifa edilen ve herhangi bir 12 aylık dönemde ülke içinde (aynı veya bağlı proje için) altı aylık süre veya süreleri geçen, danışma hizmetleri de dahil hizmetler.

Akit Devletler kendi iç mevzuatlarına göre, gayrisafi hasılattan tevkifat suretiyle vergi almakta veya vergilendirmeyi net gelir üzerinden yürütmekte serbesttirler.”

hükmünü öngörmektedir.

Buna göre, Türkiye’de yapılması taahhüt edilen yapım, montaj veya kurma faaliyetlerinin altı ayı aşan bir süre devam etmesi halinde söz konusu faaliyetlerden dolayı elde edilen kazancın, Türkiye’deki işyerine atfedilebilecek miktarla sınırlı olmak üzere iç mevzuatımız hükümleri çerçevesinde Türkiye’de vergilendirilmesi gerekmektedir.

İlgide kayıtlı yazınızdan Romanya’da yerleşik ... firması tarafından ülkemizde gerçekleştirilecek faaliyetlerin üç ay sürmesinin öngörüldüğü belirtilmekte olup, yazınız ekinde yer alan “Proje Takvimi”nden de platformun yerleştirilmesi ve boru serim faaliyetlerinin Türkiye’de 2010 yılının Nisan ayından başlayarak aynı yılın Haziran ayının sonuna kadar gerçekleştirilmesinin planlandığı görülmektedir. Bu çerçevede, proje kapsamında ülkemizde icra edilecek inşaat, yapım, montaj veya kurma faaliyetlerinin altı aylık süreyi aşmaksızın devam edeceği göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu proje dolayısıyla Romanya firması tarafından elde edilecek kazanç üzerinde Türkiye’nin vergi alma hakkı bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, Türkiye’de icra edilmesi planlanan faaliyetlerin öngörülen süre içinde tamamlanamaması ve Anlaşma’da hüküm altına alınmış bulunan altı aylık süreden daha uzun bir süre devam etmesi durumunda Romanya firması için Türkiye’de bir işyerine sahip olduğu kabul edilerek, bu işyerine atfedilecek miktarla sınırlı olmak Türkiye’de vergilendirileceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.