T.C. |
||||
|
|
|||
Sayı |
: |
62030549-120[94-2020/241]-653267 |
04.09.2020 |
|
Konu |
: |
Yunanistan mukimi Profesöre yapılan ödemenin vergilendirilmesi |
|
İlgi |
: |
|
İlgide kayıtlı dilekçenizde, Üniversitenizde görev yapan Prof. Dr. …….'in üniversitenizde çalışması dolayısıyla elde ettiği gelirin üzerinden yapılan vergi kesintilerinin iadesini talep ettiği belirtilerek, söz konusu iade talebinin yerine getirilip getirilmeyeceği hususunda bilgi talep edildiği anlaşılmakta olup konuya ilişkin Başkanlığımız görüşü aşağıda açıklanmıştır.
Gelir Vergisi Kanunu Yönünden:
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun;
3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde, Türkiye'de yerleşmiş olanların Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri kazanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirileceği,
4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde, bir takvim yılı içinde Türkiye'de devamlı olarak altı aydan fazla oturanların (Geçici ayrılmalar Türkiye'de oturma süresini kesmez.) Türkiye'de yerleşmiş sayılacağı,
5 inci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde, belli ve geçici görev veya iş için Türkiye'ye gelen iş, ilim ve fen adamları, uzmanlar, memurlar, basın ve yayın muhabirleri ve durumları bunlara benzeyen diğer kimselerle tahsil veya tedavi veya istirahat veya seyahat maksadıyla gelenlerin, memlekette altı aydan fazla kalsalar dahi Türkiye'de yerleşmiş sayılmayacağı,
6 ncı maddesinde de, Türkiye'de yerleşmiş olmayan gerçek kişilerin sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilecekleri,
hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanunun 61 inci maddesinde,
"Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir. Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez."
62 nci maddesinde ise,
"İş verenler, hizmet erbabını işe alan, emir ve talimatları dahilinde çalıştıran gerçek ve tüzel kişilerdir."
hükümleri yer almaktadır.
Anılan Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında tevkifat yapmak zorunda olan mükellefler sayılmış, aynı fıkranın (1) numaralı bendinde de hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden Kanunun 103 ve 104 üncü maddelerine göre gelir vergisi tevkifatı yapılması gerektiği hüküm altına alınmıştır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalara göre, Üniversiteniz bünyesinde belli bir sürede ve gelir karşılığında yapılan faaliyetin geçici görev ya da iş niteliğinde değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından adı geçenin ilgili dönemlerde Türkiye'de bir takvim yılında devamlı olarak altı aydan fazla oturması şartıyla, tam mükellef sayılması gerekmekte olup Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması hükümlerine göre Türkiye'nin de vergi alma hakkı bulunması halinde, kendisine yapılan ödemelerin ücret hükümleri çerçevesinde değerlendirilmesi ve Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendine göre gelir vergisi kesintisine tabi tutulması gerekmektedir.
Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması Yönünden:
01/01/2005 tarihinden itibaren uygulanmakta olan "Türkiye Cumhuriyeti ile Yunanistan Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması"nın "Öğretmenler ve Öğrenciler" başlıklı 20 nci maddesinin ikinci fıkrasında;
"2. Bir Akit Devletin mukimi olan ve diğer Akit Devletin yetkili makamı tarafından tanınmış herhangi bir üniversite, kolej veya diğer benzeri bir eğitim kuruluşunun daveti üzerine bu diğer Akit Devleti, iki yılı aşmayan bir süre için, böyle bir eğitim kuruluşunda yalnızca öğretim veya araştırma veya her ikisini yapmak amacıyla ziyaret eden bir öğretmenin, söz konusu öğretim veya araştırma karşılığında elde ettiği ödemeler, bu ödemelerin, bu maddenin uygulaması kapsamında ilk bahsedilen Devlette vergiye tabi tutulması durumunda, bu diğer Akit Devlette vergiden istisna edilecektir."
hükmüne yer verilmiştir.
İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, Prof. Dr….. ile üniversiteniz arasında 17.09.2018-16.09.2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere hizmet sözleşmesi imzalandığı, bu sözleşme sona ermeden 01/09/2019-31/08/2021 tarihleri arasında geçerli olmak üzere ikinci bir sözleşme imzalandığı görülmüştür.
Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde adı geçen öğretim üyesi tarafından üniversitenizin öğretim veya araştırma amacıyla iki yılı aşan bir süre için ziyaret edildiği anlaşıldığından Anlaşmanın 20 nci maddesinin 2 nci fıkrasında yer alan istisnadan yararlanması mümkün bulunmamaktadır.
Bu çerçevede, iç mevzuat hükümlerimize göre tam mükellefiyet esası kapsamında adı geçenin üniversiteniz ile hizmet sözleşmesinin imzalandığı 17.09.2018 tarihinden itibaren Türkiye mukimi olarak kabul edilerek ücret gelirleri üzerinden Türkiye'de gelir vergisine tabi tutulması gerekmektedir.
Diğer taraftan, Prof. Dr. …..in sözleşme süresi sona ermeden üniversitenizdeki işinden ve ülkemizden ayrılması durumunda, ilk sözleşmenin başlangıç tarihinden (17.09.2018) itibaren toplam hizmet süresinin iki yılı geçmemesi koşuluyla, adı geçenin ilgili dönemlerde Yunanistan'da tam mükellef olduğunu ve tüm dünya kazançları üzerinden bu ülkede vergilendirildiğini gösterir bir belge (mukimlik belgesi) ile ilgili dönemlerde söz konusu ücret gelirinin Yunanistan'da vergiye tabi tutulduğunu gösterir kanıtlayıcı bir belgenin Yunanistan yetkili makamlarından alınarak aslı ile noterce veya Yunanistan'daki Türk Konsolosluklarınca tasdik edilen Türkçe çevirilerinin bir örneğinin ve ayrıca kişinin iki yıldan kısa süre Türkiye'de kaldığını gösteren bir belgenin (Emniyet Müdürlüklerinden veya e-devlet uygulaması üzerinden alınabilecek yurda giriş-çıkış belgesi gibi) ibraz edilmesi halinde iade talebinin yerine getirilmesi gerektiği tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.