Buradasınız

Özelge: Eş adına Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenen doğum borçlanmasının vergiden indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hk.

Özelge: Eş adına Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenen doğum borçlanmasının vergiden indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hk.

Sayı: 
B.07.4.DEF.0.52.10.00-002-24
Tarih: 
13/09/2011
 

T.C.

ORDU VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.52.10.00-002-24

13/09/2011

Konu

:

Eş adına Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenen doğum borçlanmasının vergide indirim konusu.

 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinde, İlimiz ... İlköğretim Okulunda öğretmen olarak görev yaptığınızı ve eşiniz adına Sosyal Güvenlik Kurumuna doğum borçlanması için ödemiş olduğunuz primlerin, ücretinizin safi tutarının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususunda görüşümüzü talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde ücretin tanımı yapılmış olup, 63 üncü maddesinde ise, ücretin gerçek safi değerinin işveren tarafından verilen para ve ayınlarla sağlanan menfaatler toplamından aynı maddede 5 bent halinde sayılan indirimler yapıldıktan sonra kalan miktar olduğu hüküm altına alınmıştır.

Gelir Vergisi Kanununun 63/2 numaralı bendinde ise, Kanunla kurulan emekli sandıkları ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesinde belirtilen sandıklara ödenen aidat ve primlerin gayrisafi ücretten indirilebileceği belirtilmiş ve 111 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir.

Buna göre, kanunla kurulun emekli sandıkları ile 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesine göre kurulmuş sandıklara ödenen prim ve aidatların ücretin gayrisafi tutarından indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Ancak, söz konusu madde hükmü ücretlinin eşi, çocukları veya bakmakla yükümlü olan kimseler adına ödenen aidat ve primleri kapsamamaktadır. Bu nedenle, eşiniz adına Sosyal Güvenlik Kurumuna doğum borçlanması için ödediğiniz primin gayrisafi ücretinizden indirim konusu yapılması mümkün değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.