BaşlıkHollanda da mukim bir kurumun Türkiye'de elde edilen faiz gelirinin vergilendirilmesi hk.
Tarih02/03/1999
SayıB.07.0.GEL.0.85/8512-8/7793
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 02.03.1999
SAYI : B.07.0.GEL.0.85/8512-8/7793
KONU : Hollanda da mukim bir kurumun Türkiye'de elde edilen faiz gelirinin vergilendirilmesi hk.

.......................................




İLGİ : 22.09.1998 tarihli yazınız.

İlgide kayıtlı yazınız incelenmiş olup, konuyla ilgili görüşlerimiz aşağıda açıklanmıştır:

Bilindiği üzere, "Türkiye Cumhuriyeti ile Hollanda Krallığı Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması" 01.01.1989 tarihinden itibaren uygulanmaktadır.

Sözkonusu Anlaşmanın "Faiz"i düzenleyen 11 inci maddesinin 1 ve 2 nci fıkraları;

"1. Devletlerden birinde doğan ve diğer Devletin bir mukimine ödenen faiz, bu diğer Devlette vergilendirilebilir.

2. Bununla beraber, sözkonusu faiz elde edildiği Devlette ve o Devletin mevzuatına göre de vergilendirilebilir; ancak bu şekilde alınacak vergi;

a) Vadesi iki yılı aşan bir borç dolayısıyla ödenen faizde, faizin gayrisafi tutarının % 10'unu;

b) Diğer tüm durumlarda, faizin gayrisafi tutarının yüzde % 15'ini,

aşmayacaktır."

hükmünü amirdir.

Buna göre, Hollanda'da mukim bir kurumun Türkiye'den faiz geliri elde etmesi halinde Türkiye bu geliri olayına göre 2 nci fıkranın a) ve b) bentlerinde belirlenen oranlarda vergilendirme hakkına sahip bulunmaktadır.

Anlaşma faiz gelirleri üzerinden alınacak vergilerin üst sınırını belirlemekte olup, iç mevzuatımızda faiz gelirleri bu oranlardan daha düşük bir oranda vergilendirildiğinde vergilemenin bu düşük oranlara göre yapılması gerekmektedir.

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 24 üncü maddesi ile dar mükellef durumunda olan kurumlara ödenen faizler üzerinden % 25 oranında kurumlar vergisi tevkifatı yapılacağı hüküm altına alınmıştır. Ancak, aynı maddeyle Bakanlar Kurulu'na verilen yetki ile faiz gelirleri bugün için daha düşük oranda vergilendirilmekte olup, 93/5147 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki kararın 8 inci fıkrasının a) bendinde "yabancı devletler, uluslararası kurumlar veya yabancı banka ve kurumlardan alınan her türlü krediler için ödenecek faiz-lerin (0) sıfır oranda vergiye tabi tutulacağı" belirtilmiştir.

Buna göre, Hollanda'da yerleşik bankaların veya finans kurumlarının Türkiye kaynaklı elde edecekleri faiz gelirleri Anlaşmada belirlenen oranlarda değil, iç mevzuatımızda düzenlenen (0) sıfır oranında vergiye tabi tutulacaklardır.

Ayrıca; Devlet tahvili veya hazine bonolarından elde edilecek faiz gelirleri de ilgili B.K.K. ile dönemler itibariyle değişik oranlarda (% 0 ila % 12 oranında değişmektedir) vergi tevkifatına tabi tutulmuş olup, bugün için devlet tahvili veya hazine bonolarının gelirleri % 0 vergi tevkifatına tabi tutulmaktadır.

Diğer taraftan, sözkonusu Anlaşmanın "Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi"ne ilişkin 23 üncü maddesinin 2 nci fıkrasının d) bendi;

"d) Türkiye'de yatırımları teşvik amacıyla tanınan vergi indirim, muafiyet ve istisnaları dolayısıyla, Türkiye'de mukim bir şirketin ödediği temettüler üzerinden, Türkiye'de doğan faiz üzerinden veya Türkiye'de elde edilen gayrimaddi hak bedeli üzerinden gerçekte alınan Türk vergisi Türkiye'nin sırasıyla 10 uncu maddenin 2 nci fıkrasının a) ve b) bentleri, 11 inci maddenin 2 nci fıkrası ve 12 nci maddenin 2 nci fıkrasına göre alabileceği vergiden daha düşük olursa, bu takdirde, sözkonusu temettü, faiz ve gayrimaddi hak bedelleri üzerinden Türkiye'de ödenen verginin bahsedilen hükümlerde öngörülen oranlarda ödendiği kabul edilecektir. Bununla beraber eğer Türk mevzuatına göre, daha önce bahsedilen temettü, faiz ve gayrimaddi hak bedellerine uygulanan genel vergi oranları, bu bentte bahsedilen vergi oranlarından daha aşağı düşürülürse, bu bendin amaçları yönünden bu düşük oranlar uygulanacaktır.

.........................................................................................................................."

hükmünü amirdir.

Gerek Hazine bonosu veya devlet tahvillerinden gerekse yurt dışında yerleşik banka veya finans kurumlarınca Türkiye kaynaklı elde edilecek faiz gelirleri için halihazırda iç mevzuatımıza göre tespit edilen (0) vergi oranı, Türkiye'de yatırımları teşvik amacıyla tanınan bir vergi indirimi olduğundan, Hollanda mukimi teşebbüslerin sözkonusu faizler dolayısıyla Türkiye'de ödeyecekleri verginin olayına göre, 2 nci fıkranın a) ve b) bentle-rinde bahsedilen oranlarda ödendiğinin Hollanda yetkili makamlarınca kabul edilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.