BaşlıkAlmanya’da ikamet eden vatandaşlarımızın Merkez Bankası nezdinde açtıkları hesaplardan elde ettikleri faiz gelirinin iki Devlet arasında ne şekilde vergilendirileceği hk.
Tarih19/03/2001
SayıB.07.0.GEL.0.85/8500-24/014447
T.C.
MALIYE BAKANLlĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 19.03.2001
SAYI : B.07.0.GEL.0.85/8500-24/014447
KONU : Almanya’da ikamet eden vatandaşlarımızın Merkez
Bankası nezdinde açtıkları hesaplardan elde ettikleri faiz gelirinin
iki Devlet arasında ne şekilde vergilendirileceği hk.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ BERLİN BÜYÜKELÇİLİĞİ


İLGİ : 30.06.2000 tarih ve 2016/137 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınızda, Almanya’da ikamet eden vatandaşlarımızın Merkez Bankası nezdinde açtıkları hesaplardan elde ettikleri faiz gelirinin iki Devlet arasında uygulanmakta olan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması hükümlerine göre ne şekilde vergilendirileceği konusunda bilgi istenilmektedir.


Bilindiği üzere, “Türkiye Cumhuriyeti ile F. Almanya Cumhuriyeti Arasında Gelir ve Servet Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması” 01.01.1990 tarihinden itibaren uygulanmaya başlamış bulunmaktadır.

Sözkonusu Anlaşmanın “Mali İkametgah”ı düzenleyen 4 üncü maddesinin 1 ve 2 nci fıkraları;

“1. Bu Anlaşmanın amaçları bakımından, “bir Akit Devletin mukimi” terimi, o Devletin mevzuatı gereğince ikametgah, ev, kanuni merkez, iş merkezi veya benzer yapıda diğer herhangi bir kriter nedeniyle vergi mükellefiyeti altına giren kişi anlamına gelir.

2. 1 inci fıkra hükümleri dolayısıyla bir gerçek kişi her iki Akit Devlette de mukim olduğunda, bu kişinin statüsü aşağıdaki kurallara göre belirlenecektir.

a) Bu kişi daimi olarak kalabileceği bir meskenin bulunduğu Devletin mukimi kabul edilecektir. Eğer bu kişinin her iki Devlette de daimi olarak kalabileceği bir meskeni varsa, bu kişi kişisel ve ekonomik ilişkilerinin daha yakın olduğu Devletin mukimi kabul edilecektir (hayati menfaatlerin merkezi) ;

b) Eğer kişinin hayati menfaatlerinin merkezinin yeraldığı Devlet saptanamazsa veya kişinin her iki Akit Devlette de daimi olarak kalabileceği bir meskeni yoksa, bu kişi kalmayı adet edindiği evin bulunduğu Devletin mukimi kabul edilecektir;

c) Eğer kişinin her iki Akit Devlette de kalmayı adet edindiği bir ev varsa veya her iki Devlette de böyle bir ev sözkonusu değilse, bu kişi vatandaşı bulunduğu Devletin mukimi kabul edilecektir;

d) Eğer kişi her iki Devletin de vatandaşıysa veya aksine her iki Devletin de vatandaşı değilse, Akit Devletlerin yetkili makamları sorunu anlaşmayla çözeceklerdir.”
hükmünü öngörmektedir.

Almanya’da çalışan Türk vatandaşlarının hangi ülke mukimi oldukları yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde belirlenecektir.

Diğer taraftan, Anlaşmanın “Faiz” başlığı altında düzenlenen 11 inci maddesinin 1 inci ve 2 nci fıkraları ise;

“1. Bir Akit Devlette doğan ve diğer Akit devlet mukimine ödenen faiz, bu diğer Devlette vergilendirilebilir.

2. Bununla beraber, bu faiz elde edildiği Akit Devlette ve o Devletin mevzuatına göre de vergilendirilebilir; ancak bu şekilde alınacak vergi; faiz tutarının % 15’ini aşmayacaktır”.
hükmünü öngörmektedir.

Bu hüküm çerçevesinde Almanya’da mukim kabul edilen Türk vatandaşlarının Türkiye’de doğan faiz gelirleri, anılan maddenin 1 inci fıkrası hükmü çerçevesinde Almanya’da vergilendirilecek; ancak, Türkiye’de doğmuş bir faiz geliri olduğundan, 2 ncı fıkra hükümlerine göre faiz tutarının % 15’ini aşmayacak şekilde Türkiye’de de vergiye tabi tutulabilecektir.

Türkiye’de bu şekilde ödenen vergi ise, Anlaşmanın “Mukim Olunan Devlette Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi”ne ilişkin 23’üncü maddesinin 2 nci fıkrasının (b) bendi hükmüne göre, Almanya’da gelir üzerinden ödenecek vergilerden mahsup edilecektir.

Bununla beraber, mahsup edilecek vergi bu faiz geliri üzerinden mahsuptan önce hesaplanan Alman vergisini aşamayacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.