Başlık K.K.T.C. mukimi firmadan alınan domain ve web hosting kiralama hizmeti karşılığı yapılan ödemeler üzerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı.
Tarih 27/01/2015
Sayı 62030549-125[30-2014/366]-131

 

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

Sayı

:

62030549-125[30-2014/366]-131

27/01/2015

Konu

:

K.K.T.C. mukimi firmadan alınan domain ve web hosting kiralama hizmeti karşılığı yapılan ödemeler üzerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, şirketinizin bilgisayar alım satımı, servisi vb. işlerle iştigal ettiğini, müşterilerinize sağladığınız hizmetler arasında domain ve web hosting kiralama hizmetlerinin bulunduğunu, bu hizmetleri müşterilere sağlamak için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti mukimi bir firmadan yıllık domain ve web hosting kiralama hizmeti aldığınızı belirterek alınan hizmet karşılığı yapılan ödemeler üzerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı hususunda bilgi talep ettiğiniz anlaşılmış olup konuya ilişkin Başkanlığımız görüşü aşağıda açıklanmıştır.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında; Kanunun 1 inci maddesinde sayılan kurumlardan, kanuni ve iş merkezlerinden her ikisi de Türkiye’de bulunmayanların, dar mükellefiyet esasında sadece Türkiye’de elde ettikleri kazançlar üzerinden vergilendirileceği hükmü yer almış, üçüncü fıkrasında dar mükellefiyette kurum kazancını oluşturan kazanç ve iratlar bentler halinde sayılmıştır.

Aynı Kanunun dar mükellefiyette vergi kesintisinin düzenlendiği 30 uncu maddesinin ikinci fıkrasında ticari veya zirai kazanca dahil olup olmadığına bakılmaksızın telif, imtiyaz, ihtira, işletme, ticaret unvanı, marka ve benzeri gayrimaddi hakların satışı, devir ve temliki karşılığında nakden veya hesaben ödenen veya tahakkuk ettirilen bedeller üzerinden, 2009/14593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile %20 oranında kesinti yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

Öte yandan, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi ve Vergi Kaybını Önleme Anlaşmasının “Gayrimaddi Hak Bedelleri” başlıklı 12 nci maddesinde;

“1. Bir Akit Devlette doğan ve diğer Akit Devletin bir mukimine ödenen gayrimaddi hak bedelleri, bu diğer Devlette vergilendirilebilir.

2. Bununla beraber, bahse konu gayrimaddi hak bedelleri doğdukları Akit Devlette ve o Devletin vergi mevzuatına göre de vergilendirilebilir; ancak kendisine ödemede bulunulan kişi veya kurumun gayrimaddi hak bedelinin gerçek lehdarı olması halinde, bu şekilde alınacak vergi, gayrimaddi hak bedelinin gayrisafi tutarının yüzde 10’unu aşmayacaktır.

3. Bu maddede kullanılan "gayrimaddi hak bedelleri" deyimi, sinema filimleri, radyo-televizyon yayınlarında kullanılan filimler ve bantlar dahil olmak üzere edebî, artistik, bilimsel her nevi telif hakkının veya her nevi patentin, alameti farikanın, desen veya modelin, planın, gizli formül veya üretim yönteminin kullanma imtiyazı veya kullanma hakkı ile sınai, ticari, bilimsel teçhizatın veya sınai, ticari bilimsel tecrübeye dayalı bilgi birikiminin kullanma imtiyazı veya kullanma hakkı karşılığında ödenen her türlü bedelleri kapsar.

...” hükümleri yer almaktadır.

Buna göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti mukimi olan şirketten aldığınız domain (alan adı) ve web hosting (alan adı barındırma) kiralama hizmeti için yapılan ödemelerin gayrimaddi hak bedeli olarak değerlendirilmesi ve yine aynı madde çerçevesinde %10 oranında kurumlar vergisi tevkifatına tabi tutulması gerekmektedir.

Anlaşma hükümlerinin iç mevzuata göre değişiklik getirdiği durumlarda Anlaşma hükümlerinden yararlanmak isteyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti mukimlerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde tam mükellef olduklarını ve tüm dünya kazançları üzerinden bu ülkede vergilendirildiklerini, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yetkili makamlarından alınacak bir belge (Mukimlik Belgesi) ile kanıtlamaları ve bu belgenin aslı ile noterce veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Türk konsolosluklarınca tasdik edilen bir örneğini vergi sorumlularına ibraz etmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.