V– PİŞMANLIKLA YA DA KENDİLİĞİNDEN YAPILAN BEYANLARA İLİŞKİN HÜKÜMLER

4811 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi ile Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten Şubat 2003 ayı sonuna kadar Vergi Usul Kanununun 371 inci maddesinde düzenlenen Pişmanlık ve Islah hükümlerinden yararlanmak üzere ya da aynı Kanunun 30 uncu maddesine göre kendiliğinden beyanname verilmesi ile Gelir Vergisi Kanununun 64 üncü maddesinde sayılan diğer ücrete tabi mükelleflere ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. 

A- PİŞMANLIKLA BEYAN

Kanunun 6 ncı maddesinin (1) numaralı fıkrasının (a) bendinde, Kanunun kapsadığı dönemlere ilişkin olarak Şubat 2003 ayı sonuna kadar Vergi Usul Kanununun 371 inci maddesine göre beyan edilen matrahlar üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergilerin tamamı ile hesaplanacak pişmanlık zammının ve kesilen usulsüzlük cezasının ayrı ayrı %10’unun; 6 eşit taksitte Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim, Aralık 2003 ayları sonuna kadar tamamen ödenmesi şartıyla pişmanlık zammı ve usulsüzlük cezasının kalan %90’ının tahsilinden vazgeçileceği belirtilmektedir.

1- Başvuru Süresi ve Şekli

4811 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin (1) numaralı fıkrasının (a) bendi ile pişmanlık hükümlerinden faydalanmak üzere beyannamelerin Şubat 2003 ayı sonuna kadar verilmesi öngörülmüş olmakla birlikte bu süre, Kanunun 21 inci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden 31 Mart 2003 tarihi mesai saati bitimine kadar uzatılmıştır.

Madde hükmünden yararlanmak isteyen mükelleflerin beyannamelerini 31 Mart 2003 tarihi mesai saati bitimine kadar bağlı oldukları vergi dairelerine vermeleri gerekmektedir.

2- Alacak Tutarının Tespiti

Madde hükmünden, pişmanlık talebiyle verilen beyannameler üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergilerin tamamı ile beyannamelerin verilme tarihi esas alınarak hesaplanacak pişmanlık zammının ve kesilen usulsüzlük cezasının ayrı ayrı %10’unun, maddede öngörülen süre ve şekilde ödenmesi suretiyle yararlanılacaktır.

ÖRNEK:9- Harput Vergi Dairesi mükelleflerinden olup işletme hesabı esasına göre defter tutan (V), 25 Mart 2002 tarihine kadar vermesi gereken Şubat 2002 dönemine ait katma değer vergisi beyannamesini 4811 sayılı Kanun hükümlerine göre pişmanlıkla 14 Mart 2003 tarihinde vermiştir. Şubat 2002 dönemine ait ödenmesi gereken katma değer vergisi tutarı 500.000.000.-TL’dır.

Mükellefin bu Kanun hükümlerinden yararlanabilmesi için:

-Vergi aslı olan 500.000.000.-TL’nın tamamını,

-Pişmanlık zammının %10’u olan (420.000.000 x %10=) 42.000.000.-TL’nı,

-Usulsüzlük cezasının %10’u olan (9.900.000 TL x %10 =) 990.000.-TL’nı,

Kanunda öngörülen süre ve şekilde ödemesi gerekmektedir.

Bu şekilde hesaplanan toplam 542.990.000.-TL’nın ödenmesi halinde, pişmanlık zammından kalan 378.000.000.-TL ile usulsüzlük cezasından kalan 8.910.000.-TL’nın tahsilinden vazgeçilecektir.

6 ncı maddenin (1) numaralı fıkrasının (b) bendinde, Kanunun yürürlüğe girdiği 27/2/2003 tarihinden önce pişmanlık talebi ile verilip ödeme yönünden şartların ihlal edildiği beyannamelere ilişkin vergi aslı, gecikme faizi ve gecikme zammı ile bu beyannameler için kesilen ve Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla tebliğ edilmemiş ya da dava açma süresi geçmemiş olan vergi ziyaı cezaları hakkında (b) bendi hükmünün uygulanacağı belirtildiğinden, bu safhadaki alacaklar hakkında bu bölümün “B-KENDİLİĞİNDEN YAPILAN BEYANLAR” kısmındaki açıklamalara göre işlem yapılacaktır.

 3- Ödeme Süresi ve Şekli

Kanunun 6 ncı maddesinin (1) numaralı fıkrasının (a) bendi uyarınca ödenecek tutarın, 6 eşit taksitte Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim, Aralık 2003 ayları sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir.

Bununla birlikte, Kanunun 21 inci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden ilk taksit için Şubat 2003 ayı olarak belirlenen ödeme süresi 31 Mart 2003 tarihi mesai saati bitimine kadar uzatılmıştır.

4- Diğer Hususlar

Mükellefler, madde hükmüne göre ödeme yapmamaları halinde pişmanlık hükümlerini ihlal etmiş sayılacaklardır.
Bu Kanun hükümlerine göre pişmanlıkla beyanname verilmesi, bu beyannameler hakkında vergi incelemesi yapılmasına ve yapılan inceleme sonucu mükellefler adına vergi ve ceza tarh edilmesine engel teşkil etmez.

B- KENDİLİĞİNDEN YAPILAN BEYANLAR

Kanunun 6 ncı maddesinin (1) numaralı fıkrasının (b) bendinde, Kanunun kapsadığı dönemlere ilişkin olarak Şubat 2003 ayı sonuna kadar Vergi Usul Kanununun 30 uncu maddesinin dördüncü fıkrasına göre kendiliğinden verilen beyannameler üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergilerin tamamı ile hesaplanacak gecikme faizinin ve kesilecek vergi cezalarının ayrı ayrı %20’sinin; 6 eşit taksitte Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim, Aralık 2003 ayları sonuna kadar tamamen ödenmesi ve dava açılmaması şartıyla, gecikme faizi ile vergi cezalarının %80’inin tahsilinden vazgeçileceği belirtilmiştir.

1- Başvuru Süresi ve Şekli

4811 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin (1) numaralı fıkrasının (b) bendi ile kendiliğinden verilen beyannamelerin Şubat 2003 ayı sonuna kadar verilmesi öngörülmüş olmakla birlikte, bu süre Kanunun 21 inci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden 31 Mart 2003 tarihi mesai saati bitimine kadar uzatılmıştır.

Madde hükmünden yararlanmak isteyen mükelleflerin beyannamelerin 31 Mart 2003 tarihi mesai bitimine kadar bağlı oldukları vergi dairelerine vermeleri gerekmektedir.

2- Alacak Tutarının Tespiti

Madde hükmünden, Vergi Usul Kanununun 30 uncu maddesinin dördüncü fıkrasına göre kendiliğinden verilen beyannameler üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergilerin tamamı ile hesaplanacak gecikme faizinin ve kesilecek vergi cezalarının ayrı ayrı %20’sinin; maddede öngörülen süre ve şekilde tamamen ödenmesi halinde yararlanılması mümkündür.

 3- Ödeme Süresi ve Şekli

Kanunun 6 ncı maddesinin (1) numaralı fıkrasının (b) bendi uyarınca ödenecek tutarın 6 eşit taksitte Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim, Aralık 2003 ayları sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir.

 Bununla birlikte, Kanunun 21 inci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden ilk taksit için Şubat 2003 ayı olarak belirlenen ödeme süresi 31 Mart 2003 tarihi mesai saati bitimine kadar uzatılmıştır.

 4- Madde Kapsamına Giren Diğer İşlemler

Kanunun 6 ncı maddesinin (1) numaralı fıkrasının (b) bendinde, Kanunun kapsadığı dönemlere ilişkin olarak Kanunun yürürlüğe girdiği 27/2/2003 tarihinden önce pişmanlık talebi ile verilip, ödeme yönünden şartların ihlal edildiği beyannameler ile kendiliğinden verilen beyannameler için kesilen ve bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla tebliğ edilmemiş ya da dava açma süresi geçmemiş olan vergi ziyaı cezaları ile bu cezaların bağlı olduğu vergi aslı, gecikme zammı ve gecikme faizinin “Kendiliğinden Verilen Beyannamelere” ilişkin olarak düzenlenen hükümler kapsamında değerlendirileceği, bu durumda, vergilerin tamamı ile gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezalarının %20’sinin, 6 eşit taksitte Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim, Aralık 2003 ayları sonuna kadar tamamen ödenmesi gerektiği, ceza ihbarnamesinin ilk taksit ödeme süresinden sonra tebliğ edilmesi halinde, ihbarnamenin tebliğini izleyen aydan başlamak üzere 6 ayda 6 eşit taksitte ödenmesi ve dava açılmaması şartıyla gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezalarının kalan %80’inin tahsilinden vazgeçileceği hükme bağlanmıştır.

            Kanunun 21 inci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, bu hükümden yararlanmak isteyen mükelleflerin başvuru süresi, 31 Mart 2003 tarihi mesai saati bitimi olarak belirlenmiştir.

            Bu hükme göre, Şubat/2003 ayında ödenmesi gereken ilk taksit tutarının ödeme     süresi de 31 Mart 2003 tarihi mesai bitimine kadar uzatılmıştır.

            Ceza ihbarnamesinin ilk taksit ödeme süresinden sonra tebliğ edilmiş olması halinde, madde hükmüne göre ödenecek tutarlar, ihbarnamenin tebliğini izleyen aydan başlamak üzere 6 ayda, 6 eşit taksitte ödenecektir.

            Bu hüküm kapsamına giren alacakların, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kısmen ödenmiş olması halinde, kalan kısım için Kanun hükmünden yararlanılabilecek, daha önce ödenen tutarlar bu Kanuna göre ödenmesi gereken tutarlara mahsup edilmeyecektir.

            Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce pişmanlık talebi ile verilip ödeme yönünden şartların ihlal edildiği beyannameler ile kendiliğinden verilen beyannameler için kesilen ve Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kesinleşen cezaların ve bu cezaların bağlı olduğu vergi, gecikme faizi ve gecikme zamlarının Kanunun 2 nci maddesi kapsamında değerlendirileceği tabiidir.

            5- Diğer Hususlar

Bu Kanuna göre kendiliğinden beyanname verilmesi, bu beyannameler hakkında vergi incelemesi ve yapılan inceleme sonucu mükellefler adına vergi ve ceza tarhiyatı yapılmasına engel teşkil etmeyecektir.

C- DİĞER ÜCRET GELİRİ ELDE EDENLERİN BEYANI

            Kanunun 6 ncı maddesinin (2) numaralı fıkrasıyla Gelir Vergisi Kanununun 64 üncü maddesinde sayılan diğer ücret mükelleflerinin; Şubat 2003 ayı sonuna kadar vergi dairelerine başvurarak, 2003 takvim yılına ilişkin gelir vergilerini tarh ettirmeleri ve karnelerine işlettirmeleri kaydıyla önceki dönemlere ilişkin olarak herhangi bir vergi ve ceza aranmayacağı hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, diğer ücret geliri elde edenlerden daha önce mükellefiyet kaydını yaptırmamış olanların işe başlama tarihi olarak bu Kanuna göre yaptıkları müracaat tarihi esas alınacaktır.