MALİYE BAKANLIĞI GELİRLER BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ VE GÖREV YÖNETMELİĞİ

(27 Aralık 1994 tarih ve 22154 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.)



BİRİNCİ KISIM

Amaç, Kapsam ve Dayanak



Amaç

Madde 1- Bu yönetmeliğin amacı;

a) Gelirler Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatında bilgi işlem hizmetlerini,

b) Mükelleflerin vergi ile ilgili hesap ve işlemleri, harcama ve tasarrufları, servet ve sermayeleri hakkında istihbarat toplama hizmetlerini,

c) Vergi denetmenleri vasıtasıyla vergi incelemesi ve denetim çalışmalarını,

bölge düzeyinde yürütmek üzere kurulan gelirler bölge müdürlüklerinin kuruluşu, görevleri, yetki ve sorumluluklarının dağılımı ile çalışma esaslarını düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2- Bu Yönetmelik gelirler bölge müdürlüklerinin kuruluşuna, görevlerine, yönetim ve çalışma biçimine ilişkin hükümleri kapsar.

Hukuki Dayanak

Madde 3- Bu Yönetmelik Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye 543 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 15 inci maddesi ile eklenen Ek 8, Ek 9 ve Ek 10 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.



İKİNCİ KISIM

Kuruluş, Görev, Yetki ve Sorumluluklar



BİRİNCİ BÖLÜM

Örgütlenme, Kuruluş Yeri ve Yetki Alanı



Örgütlenme

Madde 4- Gelirler bölge müdürlüğü aşağıda belirtilen müdürlük, birim, bölüm ve servislerden oluşur.

A) Bölge Bilgi İşlem Müdürlüğü

1-İşletim Bölümü:

- Bilgisayar İşletim Servisi,

- Manyetik Ortam Saklama Servisi,

- Veri İletişim Ağı (Network) İşletim Servisi,

- Vergi Daireleri İşlemleri İzleme Servisi.

2-Veri Hazırlama Bölümü:

- Belge Tasnif ve Depolama Servisi,

- Kodlama ve Kontrol Servisi,

- Bilgi Giriş Servisi,

- Hata Düzeltme Servisi.

3-Proje Geliştirme Bölümü (Gelirler Genel Müdürlüğünce gerekli görülen hallerde kurulur ve yeterli sayıda çözümleyici ve programcı görevlendirilir.)

B) Vergi İstihbarat Müdürlüğü

1-Bireysel Bilgileri Araştırma ve İzleme Bölümü:

- Vergi İstihbarat Uzmanları,

- Bireysel Kaynaklı Bilgileri İzleme Servisi.

2-Toplu Bilgileri İzleme ve Değerlendirme Bölümü:

- Belge Kabul ve Tasnif Servisi,

- İzleme ve Değerlendirme Servisi,

- Kodlama Servisi,

- Bilgi İşlem İrtibat Servisi.

3-İstatistik, Evrak ve Arşiv Bölümü:

- İstatistik Servisi,

- Evrak Servisi,

- Arşiv ve Dökümantasyon Servisi.

C) Bölge Vergi Denetmenleri Birimi

D) Eğitim ve Yardımcı Hizmet Birimleri

Eğitim ve yardımcı hizmetler birimlerinin görev alanını ve çalışma esaslarını belirlemeye gelirler bölge müdürü yetkilidir.

Gelirler Genel Müdürlüğü, işin ve görevin gerektirdiği hallerde yukarıda sayılan bölüm ve servislere yeni bölüm ve servisler eklemeye, sayılarını artırmaya, görevlerini değiştirmeye, bunları birleştirmeye veya kaldırmaya yetkilidir.

Yukarıda belirtilen birim ve bölümlerin faaliyetlerine ilişkin usul ve esaslar, Gelirler Genel Müdürlüğünce çıkarılacak işlem yönergeleri ve genelgelerle belirlenir.

Kuruluş Yeri ve Yetki Alanı

Madde 5- Gelirler bölge müdürlükleri doğrudan Gelirler Genel Müdürlüğüne bağlı olarak, Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına İlişkin 543 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (3) sayılı cetvelde gösterilen illerde faaliyette bulunmak üzere yine bu cetvelde belirtilen il merkezlerinde kurulur.



İKİNCİ BÖLÜM

Gelirler Bölge Müdürlüğündeki Birimlerin Görevleri



Bölge Bilgi İşlem Müdürlüğünün Görevleri

Madde 6- Bölge bilgi işlem müdürlüğünün görevleri;

a) Gelirler Genel Müdürlüğünce geliştirilerek gönderilen programların işletimini yapmak,

b) Bölgede kurulu bilgi işlem sisteminin verimli ve etkin bir biçimde çalışması, data güvenliğinin sağlanması, iletişim ağının yönetimi, veri hazırlama ve bilgi giriş işlemlerinin zamanında yapılması için gerekli tedbirleri almak,

c) Bölgedeki bilgi işlem hizmetlerinin Gelirler Genel Müdürlüğünce belirlenen amaç, usul ve esaslar doğrultusunda etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır.

Vergi İstihbarat Müdürlüğünün Görevleri

Madde 7- Vergi İstihbarat müdürlüğünün görevleri;

a) Mükelleflerin vergi ile ilgili işlemlerini, harcama ve tasarruflarını, hesap durumlarını, vergi kanunlarına göre suç teşkil eden fiillerini ve üçüncü şahıslarla ilişkilerini saptamak ve vergi kanunları karşısındaki durumlarını tesbit ve kontrole imkan sağlamak amacı ile bilgiler toplamak,

b) Toplanan bilgilerin bilgisayar ortamında değerlendirilmesi sonucunda elde edilen bilgisayar çıktılarını vergi inceleme elemanlarının ve vergi idaresinin kullanımına sunmaktır.

Vergi istihbarat uzmanlarının mesleğe alınma, yetiştirilme, çalışma ve meslekte yükselmelerine ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye 543 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 15 inci maddesi ile eklenen 10 uncu maddesine dayanılarak İçişleri Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından müştereken çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir.

Bölge Vergi Denetmenleri Biriminin Görevleri

Madde 8- Bölge vergi denetmenleri biriminin görevi, vergi denetmenleri aracılığı ile bölge müdürlüğünün görev alanı dahilinde;

a) 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre vergi inceleme ve denetim programlarını Gelirler Genel Müdürlüğünce belirlenen ilke ve esaslar ile gelirler bölge müdürlüğünce verilen talimatlar doğrultusunda hazırlamak ve yürütmek,

b) Diğer kanun, tüzük ve yönetmeliklerle vergi kontrol memurlarına verilen denetim, inceleme ve sair görevleri ifa etmektir.

Bölge vergi denetmenleri birimi, gerekli hallerde vergi inceleme ve denetim programlarını bölgeye dahil il defterdarlıkları ile koordineli olarak hazırlar.



ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yönetim, Kadro, Yetki ve Sorumluluklar



Gelirler Bölge Müdürlüğünün Yönetimi

Madde 9- Gelirler bölge müdürlüğü, gelirler bölge müdürü tarafından yönetilir. Gelirler bölge müdürü bütün birimleri müdürler, birim başkanları, bölüm müdür yardımcıları ve servis şefleri aracılığı ile yönetir.

Gelirler bölge müdürü sahip olduğu yetkileri mevzuatta aksine bir hüküm bulunmadığı takdirde, maiyetindeki kişilere yazılı olarak derece derece devredebilir. Ancak yetki devri gelirler bölge müdürünün sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.

Kadrolar ve Dağılımı

Madde 10- Gelirler bölge müdürlüğünün personel ihtiyacı ve buna bağlı kadroların ünvan ve dereceler itibariyle dağılımı bölge müdürlüğünün iş hacmi dikkate alınarak Gelirler Genel Müdürlüğünce belirlenir.

Gelirler bölge müdürlüğüne tahsis olunan kadroların bölge müdürlüğü dahilinde dağıtımına gelirler bölge müdürü yetkilidir.

Bölge müdürlüğü içinde bulunan müdürlüklere tahsis edilen kadroların bölüm ve servislere dağılımını müdür belirler.

Gelirler Bölge Müdürünün Görev, Yetki ve Sorumlulukları

Madde 11- Gelirler bölge müdürü aşağıda yazılı işleri yapmakla görevlidir.

a) Mevzuat ve talimatlarla doğrudan kendisine verilen görevleri yapmak,

b) Gelirler bölge müdürlüğünde yürütülen iş ve işlemleri sürekli ve düzenli olarak izlemek, değerlendirmek ve denetlemek, gelirler bölge müdürlüğünün birimlerine verilen görevlerin etkinlik ve verimlilik esaslarına göre tam ve zamanında yapılmasını sağlamak,

c) Gelirler bölge müdürlüğünde personel yönetimi ile ilgili işlemleri yapmak ve gerekli tedbirleri almak,

d) Gelirler bölge müdürlüğüne atanacak veya bölge müdürlüğünden alınacak personel hakkındaki görüşünü ilgili makamlara bildirmek,

e) Gelirler bölge müdürlüğündeki birimler arasında ve gerektiğinde diğer birim ve kuruluşlarla koordinasyon ve işbirliği sağlamak.

Gelirler bölge müdürü idari görevlerin ifasından dolayı ilgililerle birlikte Gelirler Genel Müdürlüğüne karşı sorumludur.

Bölge Bilgi İşlem Merkezi Müdürünün Görev, Yetki ve Sorumlulukları

Madde 12- Bölge bilgi işlem merkezi müdürü, görev ve yetki alanına giren bilgi işlem faaliyetlerinin planlanmasından, yürütülmesinden, denetlenmesinden, iş ve işlemlerde ortaya çıkacak aksaklıkların giderilmesi için yetkisi dahilinde bulunan tedbirlerin alınmasından, Gelirler Genel Müdürlüğü ve bölge müdürlüğünce kendisine verilen bilgi işlemle ilgili diğer görevlerin yerine getirilmesinden sorumludur.

Bölge bilgi işlem merkezi müdürü sahip olduğu yetkileri mevzuatta aksine bir hüküm bulunmadığı takdirde maiyetindeki kişilere yazılı olarak derece derece devredebilir. Ancak yetki devri müdürün sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.

Vergi İstihbarat Müdürünün Görev, Yetki ve Sorumlulukları

Madde 13- Vergi İstihbarat müdürü, istihbarat müdürlüğüne verilmiş olan görevlerin mevzuata uygun olarak, zamanında ve eksiksiz yapılmasını sağlamak, topladığı bilgileri ilgili birimlere aktarmak, mevzuat ve talimatlarla doğrudan kendisine verilen diğer işlemleri yapmakla görevli ve sorumludur.

Vergi istihbarat müdürü sahip olduğu yetkileri mevzuatta aksine bir hüküm bulunmadığı takdirde maiyetindeki kişilere yazılı olarak derece derece devredebilir. Ancak, yetki devri müdürün sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.

Müdür Yardımcısı ve Şeflerin Görevlendirilmesi

Madde 14- Müdür yardımcısı ve şeflerin hangi bölümlerde görevlendirileceklerini belirlemeye bölge bilgi işlem müdürlüğünde bölge bilgi işlem merkezi müdürü, vergi istihbarat müdürlüğünde ise vergi istihbarat müdürü yetkilidir.

Bölge Bilgi İşlem Merkezi Personelinin Çalışma Süre ve Zamanı

Madde 15- Bölge bilgi işlem müdürlükleri ile vergi istihbarat müdürlüklerinde bilgisayar sistemlerinden verimli bir şekilde yararlanılmak amacıyla, gerektiğinde bu sistemlerde çalışacak personelin haftalık çalışma süre ve zamanları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri çerçevesinde Bakanlıkça tespit edilir.



ÜÇÜNCÜ KISIM

Son Hükümler



Yürürlükten Kaldırma

Madde 16- 21 Kasım 1993 tarih ve 21765 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Gelirler Bölge Müdürlüğü Kuruluş ve Görev Yönetmeliği” yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

Madde 17- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 18- Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.